V Nemecku kto neplatí cirkvi daň, nie je jej člen a nemá právo na obrady

Členom katolíckej cirkvi v Nemecku s právom na cirkevný pohreb, spoveď či krt detí môže byť len ten, ktorí je platí cirkevnú daň. Nedávne nariadenie nemeckých biskupov, ktoré posvätil aj Vatikán, teraz potvrdil aj Spolkový správny súd v Lipsku, podľa ktorého nemožno platenie dane a príslušnosť k cirkvi oddeliť.

27.09.2012 11:16
kostol, cirkev, náboženstvo Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

O to sa už niekoľko rokov snažil emeritný profesor cirkevného práva Hartmut Zapp, ktorý v roku 2007 ohlásil úradom vystúpenie z cirkvi a ukončil platenie cirkevnej dane. Chcel však, aby bol ďalej považovaný za jej príslušníka s právom na všetky katolícke obrady.

Zapp argumentoval, že opustil cirkev ako „korporáciu verejného práva“, zostal však „členom spoločenstva viery“. To však nemecká katolícka cirkev neuznala a za pravdu jej dal aj najvyšší správy súd v krajine.

Jeho verdikt privítal predseda nemeckej biskupskej konferencie Robert Zollitsch. „Cirkev je spoločenstvom viery, ktoré v Nemecku existuje ako korporácia verejného práva. Oboje nemožno oddeliť. Rozsudok potvrdzuje našu líniu a dal tak právnu istotu,“ vyhlásil freiburský arcibiskup.

Katolícka cirkev rovnako ako ďalšie uznané konfesie žije v Nemecku hlavne z výnosu cirkevnej dane. Tú platia ľudia, ktorí sa k nejakej konfesii prihlásia. Ak niekto na miestnom finančnom úrade ohlási, že svoju cirkev opúšťa, je zbavený povinnosti platiť cirkevnú daň. Jej sadzbu tvorí osem alebo deväť percent z odvodu dane z príjmu fyzických osôb.

Nemecká biskupská konferencia minulý týždeň vydala zvláštny dekrét, v ktorom odchody z cirkvi označila za vážne pochybenie a zostavila zoznam cirkevných činností, z ktorých by mali byť neplatiči dane vylúčení. Dekrét má teraz podľa tlače slúžiť farárom, aby s ním oslovovali „zblúdilé ovečky“ a snažili sa ich presvedčiť pre návrat do cirkvi.

Nemecká rímskokatolícka cirkev sa v posledných rokoch stretáva s odlivom svojich členov. V roku 2010, keď krajinou otriasol škandál s odhalením zneužívania detí v katolíckych zariadeniach, z jej radov odišlo vyše 180-tisíc veriacich, minulý rok ich bolo viac ako 126-tisíc. Celkom sa ich v Nemecku ku katolíckej cirkvi hlási vyše 24 miliónov ľudí.

Podľa oficiálnych štatistík získala v roku 2010 vďaka cirkevnej dane päť miliárd eur. Protestantské cirkvi, ktoré majú v Nemecku spolu podobný počet členov, si pripísali 4,3 miliardy eur.

3 debata chyba