Euro zachránime za každú cenu, tvrdia odhodlane Francúzi

Euro nie je v nebezpečenstve, pretože členské krajiny sú pripravené zachrániť ho za každú cenu, uviedol francúzsky minister rozpočtu, verejných výdavkov, administratívy a štátnej reformy François Baroin v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

21.05.2010 11:54
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Zachránime jednotnú menu za každú cenu, pretože reprezentuje našu spoločnú vôľu, pretože je našim ekonomickým nástrojom,“ vyhlásil minister. „Euro nie je v nebezpečentve, pretože tu existuje toto veľké odhodlanie,“ dodal.

Francúzska ministerka hospodárstva a financií Christine Lagardeová už vo štvrtok uviedla, že sa nestotožňuje s názorom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, podľa ktorej sa euro nachádza v nebezpečenstve.

Merkelová hovorila o ohrození eura v stredu počas prejavu v nemeckom parlamente, keď žiadal o schválenie podielu Nemecka na stabilizačnom balíku eurozóny. Tiež vyhlásila, že terajšie problémy spoločnej meny sú najväčšou skúškou Európy od podpisu rímskych zmlúv, ktoré sa stali základom Európskeho hospodárskeho spoločenstva. Výroky Merkelovej dostali v stredu pod tlak kurz eura a akciové trhy.

3 debata chyba