Najznámejšie miesta v Malopoľsku

Malopoľské vojvodstvo je región, ktorý susedí s veľkou časťou severnej slovenskej hranice. Nachádza sa tu poľská časť Tatier i Tatranského národného parku, 8 objektov je zapísaných v zozname svetového dedičstva UNESCO.

19.08.2006 12:00
debata

Mnohé miesta sú tu navyše úzko prepojené so životom zosnulého pápeža Jána Pavla II., ktorý pochádzal z Wadowíc a neskôr bol krakovským arcibiskupom. 

Krakov

Tretie najväčšie mesto v Poľsku. Hlavné mesto Malopoľska na zozname jedinečností UNESCO. Hlavné námestie (Rynek glówny), srdce mesta, patrí medzi najväčšie v Európe. V jeho centre stojí gotická tržnica súkna (Sukiennice), kde sa dnes predávajú suveníry, a ďalšou prirodzenou dominantou je určite gotický Kostol Panny Márie s jedinečným vyrezávaným krídlovým oltárom. Na jednu z jeho veží je možné vyšliapať po schodoch nahor a pozrieť si z okienok panorámu mesta. Pre námestie sú typické aj historické koče s koňmi, ktoré tu čakajú na turistov. V Krakove stojí za to poprechádzať sa aj v niekdajšej židovskej štvrti Kazimierz, s viacerými zachovalými synagógami a židovským cintorínom, ktorá má svoju neopakovateľnú atmosféru najmä večer so svojimi kaviarňami a krčmičkami. Na návrší nad Vislou sa týči kráľovský hrad Wawel s honosnou gotickou katedrálou. Tá je najvýznamnejším a najznámejším kostolom v Poľsku, symbolom národnej identity. Boli tu korunovaní a pochovávaní poľskí králi.

Informácie: www.krakow.pl, www.malopolska.pl/turystyka, www.krakow2000.pl, www.wawel.krakow.pl, Centrum informácií o meste – ul. Szpitalna 25, tel. +48–12– 432 01 10, 432 00 60

Vielička a Bochnia

V týchto mestách neďaleko Krakova sa nachádzajú známe soľné bane, ktoré s obľubou navštevujú turisti z celého sveta. Je málo známe, že soľ sa celé storočia považovala za biele zlato, fungovala ako platidlo a bola dôležitým poľským exportným artiklom. Vielička patrí medzi objekty UNESCO, je známejšia ako Bochnia. Obe bane pochádzajú z konca 13. storočia a turistom sú sprístupnené celé kilometre chodieb, kaplniek, soľných jazierok, sôch vytesaných zo soli. Štandardné turistické prechádzky tu trvajú 3 hodiny. Pod zemou je priaznivá mikroklíma s vysokým obsahom vlhkosti, jódu a bez prítomnosti baktérií, preto sa v oboch baniach sa nachádzajú aj ozdravné sanatóriá pre pacientov s respiračnými chorobami a alergiami. Teplota sa pohybuje do 17 stupňov Celzia.

Informácie: Vielička, individuálne vstupy 46 zlotých/dospelý, rodiny 124 zlotých, Bochnia 29 zlotých/dospelý, rodiny 70 zlotých, www.kopalnia.plwww.kopalniasoli.pl

Zakopané

Najslávnejšie dovolenkové miesto Poľska, známe zimné stredisko na poľskom úpätí Tatier, v lete obľúbené východisko peších túr. Nakupovaniachtivých zaujme pešia zóna a trh, k zaujímavostiam patrí regionálne Tatranské múzeum a drevený kostolík z roku 1847. V neďalekom letovisku Jaszczurowka stojí nová kaplnka v typickom miestnom štýle – ide o drevenú stavbu na kamenných základoch s bohato lomenou strechou. Príjemné sú aj miestne kaviarničky a džezové či rockové koncerty v starých pivniciach mesta.

Informácie: www.zakopane.pl, www.wierchy.pl, www.skionline.pl, Centrum turistických informácií, ul. Kosciuszki 17, tel. +48–18–201 22 11.

Koncentračný tábor v Osvienčime

Symbol holokaustu zaradený takisto na listinu pamiatok UNESCO. Koncentračný tábor, do ktorého prvý transport prišiel v júni 1940, vyrástol pred bránami mesta Osvienčimu, ktorého názov sa neskôr zmenil na Auschwitz. V Auschwitzi-Birkenau nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili pol druha milióna ľudí z 28 krajín, ktosi ho nazval aj továrňou na smrť. Ruské vojská ho oslobodili v januári 1945. Dnes je niekdajší koncentračný tábor vlastne najväčším cintorínom v Európe, pamätníkom a múzeom zároveň. Je možné pozrieť si niekdajšie baraky, v ktorých bývali väzni, výstavu o organizačnej štruktúre tábora, živote väzňov a technike vyhladzovania. Zaujme a šokuje aj krátky dokumentárny film, ktorý bol nakrútený krátko po oslobodení tábora, ruiny plynových komôr a krematória.

Informácie: www.auschwitz-muzeum.oswiecim.pl, Miestne centrum turistických informácií, ul. Leszczynskiej 12,  +48–33–843 00 91, vstup zadarmo, možnosť najať si sprievodcu.

Dôležité telefónne čísla:
rýchla lekárska pomoc: 999
požiarnici: 998
polícia: 997
Webová stránka: www.malopolska.pl, Centrum turistických informácií Malopoľska, Rynek Glówny 1/3, Krakov, tel. +48–12–421 77 06

debata chyba