Navštívte s deťmi niektorú ZOO

Spaľujúce slnko na pár dní ústúpilo, k vode sa veľmi ísť nedá a ak už naozaj neviete, čo s voľným časom, prinášame alternatívu - zoologickú záhradu. Tu je šesť tipov na ZOO na Slovensku i v susedných Čechách.

15.08.2006 22:53 , aktualizované: 16.08.2006 06:43
debata

1. ZOO Bojnice

Najstaršia a najväčšia zoo na Slovensku (založená v r. 1955) ponúka ako jediná okrem hlavných pavilónov špeciálnu detskú zoologickú záhradu pre deti od 4 do 10 rokov so šmykľavkami, malými prasiatkami, kozičkami či ovečkami. Ako jediná chová dva slony africké – Majku a Guľku. V súčasnosti môžete vidieť ročného koňa Przewalského. Novým obyvateľom záhrady je nesmierne vzácny vtáčí  druh majna rothschildova, pochádzajúci  z ostrova Bali. Tento endemit ostrova patrí medzi kriticky ohrozené druhy, v roku 2002 žilo vo voľnej prírode už iba 11 vtákov.

Otvorené: denne 7.00 – 19. 00
Vstupné: dospelí 70 Sk; deti do 15 r.  40 Sk; dôchodcovia, vojaci, študenti 45 Sk; fotoaparát 30 Sk; kamera 40 Sk
Parkovanie: tri platené parkoviská od zoo sú vzdialené 3 až 10 minút pešej chôdze od areálu.

2. ZOO Bratislava

Hlavnou atrakciou ZOO Bratislava je ozvučený Dinopark s dvadsiatimi siedmimi  atrapami pravekých živočíchov. Najdlhšia má vyše dvadsať metrov. Súčasťou expozície je aj 3D kino s premietaním filmu o vzniku zeme a života. V apríli  bol otvorený nový pavilón šeliem. Krátko pred otvorením pavilónu pribudli jeho noví obyvatelia – párik leopardov cejlónskych a mladý samec jaguára amerického. Ako jediná zoo na Slovensku chová žirafy, nosorožce tuponosé či obávaného Byvola kaferského.

Otvorené: denne 9.00 – 18.00
Vstupné: dospelí 100 Sk; deti od 2 – 15 r., dôchodcovia 60 Sk
Parkovanie: parkovisko priamo pred areálom zadarmo.

3. ZOO Košice

Rozlohou patrí k veľkým zoo. Novinkou tohtoročnej sezóny je novovybudované  chovné zariadenie pre levy a ďalší pavilón opíc. Špecializáciou záhrady je však eurázijská fauna, chovaná v prostredí, ktoré sa svojou veľkosťou a charakterom približujú prírodným podmienkam. Ako jediná záhrada v ČR a SR chová kamzíka vrchovského, jaka domáceho, kozu bezoárovú a tlamovca.  Z mláďat môžete v súčasnosti vidieť v zoo napríklad pštrosa emu.

Otvorené: denne 9.00 – 19.00
Vstupné: dospelí 40 Sk; žiaci, študenti, dôchodcovia 20 Sk; deti 3 – 6 r. 10 Sk; fotoaparát 10 Sk; kamera 20 Sk
Parkovanie: parkovisko priamo pred areálom zadarmo.

4. ZOO Ostrava

Je umiestnená v krásnom lesnom prostredí Stromovky so štvoricou rybníkov  pre chov vodného vtáctva, ktoré je najväčšou chovnou skupinou. Pýchou záhrady je chov primátov, najmä skupiny šimpanzov, afrických kočkodanov Dianiných a indických makakov levích. V tomto roku obohatili flóru dve mláďatá rysa kanadského, psíka medvedíkovitého, lemura červenobruchého.  Záhrada ponúka denne komentované kŕmenie, večerné detské zoo-vláčiky a dotykové stolíky.

Otvorené: denne 9.00 – 19.00
Vstupné: dospelí 60 Kč; deti od 3 – 15 rokov,  študenti, dôchodcovia 40 Kč
Parkovanie: osobný automobil 30 Sk

5. ZOO Olomouc

Je najnavštevovanejšou zoo v Českej republike. Chová najväčšiu skupiny žiráf Rothschildových v Európe a veľa druhov afrických kopytníkov. Zaujímavosťou sú morské akváriá s koralovými útesmi a nádrž pre žraloky. Raritou je pavilón netopierov a výbeh makakov červenolícich, priechodný pre návštevníkov. Záhrada otvorila nový tropický pavilón pre juhoamerickú faunu. Pýchou záhrady je 32 metrov vysoká vyhliadková veža. V súčasnosti možno vidieť mláďatká Kotuly vevetovitej,  maličkej opice žijúcej v Južnej Amerike.

Otvorené: denne 8.00 – 18.00
Vstupné: dospelí 70 Sk; deti 3–15 r. 50 Kč; študenti, dôchodcovia 50 Kč, skupiny nad 10 ľudí 40 Kč; foto, kamera 5 Kč
Parkovanie: osobný automobil 30 Sk

6. ZOO Brno

Len nedávno otvorila pavilón plazov Tropické kráľovstvo a veľký výbeh mačiek Tigrie skaly. Zaujímavosťou je detská zoo a expozícia bobrov s indiánskym zrubom či areál vlkov.  Pýchou záhrady je chov ohrozených druhov zvierat, ako tigra sumatrianskeho, orla morského či veľhada kubánskeho. Záhrada postupne ruší optické bariéry tým, že nahrádza ploty priekopami, najnovšie vo výbehu koňa Przevalského.  V súčasnosti otvorila nový pavilón ľadových medveďov.

Otvorené: denne 9.00 – 18.00
Vstupné: dospelí 60 Kč; deti do 15 r. 30 Kč; rodinné vstupné (4 os.)150 Kč
Parkovanie: malé parkovisko pred areálom (20 áut) zadarmo, ďalšie parkovisko pred záhradným centrom 2 minúty pešej chôdze od areálu

debata chyba