Navštívte najkrajšie zámky na Slovensku

Päť tipov na najkrajšie slovenské zámky, ku ktorým sa oplatí počas leta vycestovať.

02.08.2006 17:54
debata

1. Antolský zámok

Pod lesom neďaleko Banskej Štiavnice sa nachádza jeden z pomerne dobre zachovaných neskorobarokových kaštieľov. Kaštieľu predchádzal menší opevnený hrádok. Pôvodne mal kaštieľ štyri vchody, sedem arkád, 52 izieb a 365 okien. Dnes túto symboliku už nemožno pozorovať, lebo bola narušená v 19. storočí ďalšími úpravami.
Čo uvidíte: Dnes sa zámok sčasti využíva pre potreby Lesníckeho a drevárskeho múzea. Nájdete tu mimoriadnu poľovnícku expozíciu. Začína sa historickým vývojom lovu, ktorý bol zdrojom obživy pravekého lovca. Jeho súčasťou je kynologická a sokoliarska miestnosť, ako aj miestnosť dobových zbraní a trofejí.
Prístup: Vlakom alebo diaľkovým autobusom do Banskej Štiavnice, odtiaľ autobusom alebo pešo, približne tri kilometre, do Svätého Antona.
Otváracie hodiny: utorok – nedeľa 9.00 – 17.00
Vstupné: dospelí 100 Sk; deti, študenti, dôchodcovia 50 Sk; deti do šesť rokov zadarmo.

2. Betliarsky zámok

Neďaleko Rožňavy, v obci Betliar, sa nachádza prekrásny poľovnícky kaštieľ, typické vidiecke šľachtické sídlo nesúce znaky stavebného vývoja od čias neskorej gotiky až po romantizmus. Stojí v rozsiahlom anglickom parku, s ktorým tvorí národnú kultúrnu pamiatku. Najstaršia časť kaštieľa pochádza z 15. storočia.
Čo uvidíte: Kaštieľ je od roku 1949 sprístupnený verejnosti ako múzeum bytovej kultúry. Expozície v pôvodných interiéroch pozostávajú predovšetkým z dobového bytového zariadenia a doplnkov. Upúta aj zbierka obrazov domácej i svetovej proveniencie, úžitkového umenia, zbierka hodín, historická knižnica z konca 18. stor. (asi 20 000 zväzkov), cenná zbierka zbraní. Zaujímavé sú domáce i zahraničné poľovnícke trofeje, ako aj exotické exponáty z Afriky a Ázie.
Prístup: Autobusom z Rožňavy. Kaštieľ stojí na konci hlavnej ulice obce, naprieč na hlavnú komunikáciu vedúcu cez Betliar.
Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa 9.30 – 15.30
Vstupné: dospelí 80 Sk; študenti, deti, dôchodcovia 40 Sk

3. Bojnický zámok

V súčasnosti romantický zámok s čiastočne ponechaným pôvodne gotickým a renesančným základom hradu je dobre viditeľný z veľkej časti horného Ponitria. Archívne doložené správy o hrade, respektíve o hradisku siahajú do začiatku 12. storočia. Hrad mnohokrát prestavovali. Jeho posledný majiteľ, gróf Pálffy, dal zámok upraviť podľa vzoru francúzskych gotických zámkov v údolí rieky Loire. Hrad sa stal neoddeliteľnou súčasťou koncepcie okolitého parku a priľahlého lesoparku.
Čo uvidíte: Okrem dobového zariadenia možno na zámku vidieť obrazáreň s prácami zo 16. až 19. storočia, zimnú záhradu a v päťhrannej veži známy Bojnický oltár. Na hrade sa konajú rôzne podujatia, najznámejší je aprílový festival strašidiel. V letnom období možno využiť nočnú prehliadku zámku.
Prístup: Zámok sa nachádza priamo v mestečku Bojnice. Autom alebo autobusom sa dostanete na parkovisko, vzdialené od zámku 300 m.
Otváracie hodiny: pondelok -nedeľa 9.00 – 17.00
Vstupné: Denná prehliadka (veľký okruh): dospelí 130 Sk; deti od 6 do 15 r. 70 Sk; deti od 3 do 6 r. 10 Sk
Denná prehliadka (malý okruh): dospelí 80 Sk; deti od 6 do 15 r. 50 Sk; deti od 3 do 6 r. 10 Sk
Nočná prehliadka: dospelí 200 Sk; deti od 6 do 15 r. 150 Sk; deti od 3 do 6 r. 10 Sk
Iné poplatky: fotoaparát 50 Sk, video 150 Sk

4. Červený Kameň

Na nádvorí hradu Červený Kameň, ležiaceho na juhovýchodnom svahu Malých Karpát nad obcou Častá, stál už v polovici 13. storočia kamenný hrad. Pôvodný hrad zanikol v prvej polovici 16. storočia, keď jeho vtedajší majitelia, augsburskí podnikatelia Fuggerovci, vybudovali v rokoch 1535 – 1537 po jeho obvode novú pevnosť s nárožnými baštami. Neskoršie prestavby už iba zvyšovali reprezentačnosť rodového panského sídla.
Čo uvidíte: Červený Kameň je špecializované múzeum, dokumentujúce vývoj bytovej kultúry šľachty a meštianstva na Slovensku od 16. do začiatku 20. storočia. Obsahuje tiež výstavu zbraní a obrazov. Od roku 2004 je otvorená špeciálna expozícia secesie. Červený Kameň má obrovské pivničné priestory, ktoré slúžili ako sklad. Na zámku sa usporadúvajú pravidelné vystúpenia sokoliarov.
Prístup: Autom možno prísť až pred areál hradu z obce Častá. Je tu veľkokapacitné strážené parkovisko, kde môžu parkovať aj autobusy. Na zámok vedie aj niekoľko pekných turistických trás, napríklad z Modry alebo zo Zochovej chaty.
Otváracie hodiny: pondelok -nedeľa 9.00 – 17.00
Vstupné: Denná prehliadka: dospelí 110 Sk; deti od 6 do 12 rokov 60 Sk; dôchodcovia nad 70, ZŤP 20 Sk Nočná prehliadka: dospelí 160 Sk; deti 110 Sk

5. Zámok Topolčianky

V 13. storočí vznikla na mieste dnešného kaštieľa neveľká štvorcová stavba s rozmermi 10 × 9 m. K základnej stavbe postupne pristavali ďalšie priestory a pivnicu. Pevnosť dosiahla najväčšie rozmery začiatkom 15. storočia. Okolo „starého" hradu postupne vystavali nový kaštieľa pevnosť chátrala. Postupne na jeho mieste vytvorili nádvorie.
Čo uvidíte: Stála expozícia kaštieľa je zameraná na dobový nábytok a bytové doplnky, ako obrazy, staré hodiny, keramika, porcelán či koberce. Súčasťou expozície je aj zbierka zbraní. Osobitnú zmienku si zasluhuje jeden z našich najväčších parkov anglického typu, ktorého hlavná časť sa rozprestiera za kaštieľom a ďalej prechádza do voľnej prírody a lesov. Zvernica, ktorá nasleduje za parkom, a bohatstvo zveri sú známe aj v poľovníckom svete. K menu Topoľcianok prispieva aj chov koní.
Prístup: Kaštieľ je súčasťou Topoľčianok
Otváracie hodiny: pondelok – piatok 9.00 – 15.00; sobota – nedeľa 12.00 –16.00
Vstupné: dospelí 140 Sk; študenti, deti, dôchodcovia 100 Sk; deti do 6 rokov zadarmo

debata chyba