Bush chráni Havajské ostrovy

Americký prezident George W. Bush udelil Havajským ostrovom štatút oblasti s najprísnejšou ochranou prírody.

21.06.2006 10:33
debata

 Vznikol tak morský národný park s väčšou rozlohou ako majú Veľké koralové útesy pri Austrálii. V oblasti bude zakázaný rybolov a na potápanie bude potrebné špeciálne povolenie.

Národný park Severozápadné havajské ostrovy pozostáva z pásma ostrovov, atolov a koralových útesov, na ktorých žije asi sedemtisíc rôznych živočíšnych a rastlinných druhov. Mnohé z nich sú endemické, teda nežijú nikde inde na svete, uvádza americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Na odľahlých a neobývaných ostrovoch hniezdia milióny vtákov a klásť vajíčka sem chodí množstvo morských korytnačiek.

Rybári musia do piatich rokov zastaviť rybolov v tomto regióne. „Prezidentove rozhodnutie zaručí, že Havajské ostrovy sa stanú ľuďmi nedotknutou, alebo takmer nedotknutou oblasťou," uviedol pre New York Times David Festa, riaditeľ oceánskeho programu úradu Ochrany životného prostredia. Busha chvália aj opoziční demokrati. „Je to revolučný krok. Dosiaľ nijaký prezident nespravil pre ochranu morského života tak veľa," vyhlásil pre Washington Post kongresman Ed Case. Spokojné sú aj mimovládne ekologické organizácie. Upozorňujú však, že zo strany Busha možno ide len o zastierací manéver, ktorý má zakryť snahy o obnovenie ťažby ropy a zemného plynu na Aljaške.


Najväčší morský národný park

Americký prezident George W. Bush udelil reťazcu ostrovov v celkovej dĺžke 2 250 km štatút národného monumentu. Rezervácia pri Havajských ostrovoch pozostáva najmä z neobývaných ostrovov, atolov, koralových útesov a podmorských vrchov. Žije tam asi 7-tisíc rôznych druhov, z ktorých štvrtina nežije nikde inde.

Do morského parku je zaradených 70 percent tropických koralových útesov patriacich USA, pri ktorých hniezdi 14 miliónov vtákov. Posledné útočisko tu má aj tuleň havajský (vľavo).

S rozlohou 360-tisíc je táto rezervácia najväčšou na svete. Tesne prekonala aj rozlohu austrálskeho Veľkého koralového útesu.

 
debata chyba