Navštívte Dolinu Zeleného plesa

Vysoké Tatry sú neodmysliteľný klenot slovenskej prírody. Sú súčasťou karpatského lokálneho pohoria Tatry. Ich končiare patria medzi najväčšie vrchy Karpát.

20.06.2006 17:45
debata

Každý obdivovateľ hôr má svoje zákutia, na ktoré nedá dopustiť. Takéto  príťažlivé miesta sa nachádzajú aj v Tatrách. Medzi ne môžeme určite zaradiť Dolinu Zeleného plesa. Ide o výnimočné miesto, ktoré sa nachádza vo východnej časti Vysokých Tatier. Celá dolina meria 7km a v južnej časti je značne zalesnená. V jej vrchnej časti jej svojou krásou dominuje Zelené pleso. Práve pri ňom sa nachádza povestná „Brnčalka“ -  Brnčalová chata, teraz známa pod názvom Chata pri Zelenom plese (1551m n. m.). K tejto horolezeckej  chate sa dostanete nenáročnou turistickou trasou a to chodníkom modrej značky cez Tatranské Matliare k Šalviovému prameňu a následne po žltej značke priamo k „Brnčalke“. Ešte menej náročná trasa je s využitím autobusu (miestna hromadná doprava), ktorý vás dovezie z Tatranskej Lomnice k zastávke Biela Voda, odtiaľ po žltom značení k Šalviovému prameňu a za ním ďalej hore – smerom k chate. Okrem iného, ide o veľmi vhodné trasy aj pre horský bicykel.

Po príchode k Zelenému plesu sa vám naskytne krásny pohľad na vejár tatranských končiarov. Severozápadným smerom zbadáte  majestátnu Jastrabiu vežu (2137). Na západe sú to Čierny štít (2434), Baranie Rohy (2526), juhozápadným smerom sa nachádza vzdialenejší Lomnický štít (2632), a južne sa týčiaci Kežmarský štít (2556). Na severe sa ďalej týči Jahňací štít (2229), Kozí štít (2107), Západná žeruchová veža, Východná žeruchová veža a iné. Na východe môžete rozpoznať príťažlivé a malebné, ale z dôvodu ochrany prírody turistickej nohe neprístupné Belianske Tatry. Okrem toho sa v blízkosti nachádzajú Predné medodoly, známa Dolina Bielych plies, Červená dolina, Malá zmrzlá dolina, Veľká zmrzlá dolina a známa Svišťovka.

V Doline Zeleného plesa môžete nájsť okrem zalesnenej časti, kosodrevinového pásma aj krásne skalnaté  útvary, kvetenu a pri troške šťastia aj faunu – napríklad svišťa alebo vo vyššie položených miestach i kamzíka. Okrem samotného Zeleného plesa sa tu nachádzajú i ďalšie menšie morénovité vodné plochy, ktoré miestnej krajine dodávajú punc neprekonateľné­ho čara.

Samotné Zelené pleso je tiež jazero morénovitého pôvodu. Jeho plocha dosahuje rozlohu 2,58 ha, maximálna hĺbka je 5m, dĺžka 188m a šírka 136m. Zelené pleso má povrchovité prítoky. Počas častejšieho sneženia a následného topenia snehu, respektíve počas výdatnejších dažďov  voda pod tlakom odteká lievikmi v dne. Odtok z jazera, ktorým je Zelený potok, je hlavnou zásobnicou iného toku – Kežmarskej Bielej vody. Vyplavením jemných častíc z morény sa v druhej polovici 19. stor. podstatne zvýšil odtok vody z jazera. Preto vytvorili umelú hrádzu, ktorá umožňuje zachovávať pôvodnú veľkosť Zeleného plesa. Práve pri ňom je situovaná známa „Brnčalka“, ktorá je aj z tohto dôvodu nositeľkou pomenovania – „Chata pri Zelenom plese“. Práve táto chata je považovaná  za jedno z najvýznamnejších východiskových miest na horolezecké výpravy na tatranské končiare.

  
debata chyba