Do Talianska na občiansky preukaz

Slovenskí občania môžu cestovať do Talianska aj s občianskym preukazom. Osoby do 16 rokov môžu byť zapísané v cestovnom pase rodičov.

29.05.2006 10:12
debata

Samostatne cestujúce maloleté osoby do 15 rokov s vlastným cestovným pasom musia disponovať prehlásením rodičov, že cestujú s ich súhlasom, uvádza sa v informácii Ministerstva zahraničných vecí SR pred letnou turistickou sezónou.

Po vstupe do krajiny je potrebné sa registrovať na príslušnej kvestúre v prípade, že dĺžka pobytu presiahne osem dní. Pri vstupe do krajiny musí každý cudzinec disponovať zdravotným poistením. Bezplatná zdravotná pomoc je poskytovaná len v urgentných prípadoch.

Vodiči na diaľnici a mimo mesta musia mať rozsvietené svetlá na motorovom vozidle. Počas jazdy nesmie telefonovať a maximálna povolená hranica alkoholu je 0,5 promile. Diaľničné poplatky sa vyberajú priamo na diaľniciach. Dovoz benzínu v bandaske je v Taliansku prísne zakázaný.

Bez cla sa do Talianska môžu dovážať veci osobnej potreby. Dovoz a vývoz hotovosti je obmedzený na maximálne 10 tisíc eur. Cestujúci s domácim zvieraťom musia mať preň cestovný doklad a zvieratko má mať  implantovaný mikročip.

V Taliansku platí zákon, ktorý zakazuje fajčenie vo všetkých verejných a súkromných uzavretých priestoroch. Pri porušení zákona hrozí pokuta od 27,50 do 275 eur. MZV odporúča uschovanie finančnej hotovosti, identifikačných dokladov, ako aj iných dokumentov, ktoré môžu byť predmetom krádeže. Po krádeži alebo strate cestovných dokladov je potrebné vyhľadať najbližšiu policajnú stanicu vo veci oznámenia udalosti, uvádza Tlačový a komunikačný odbor MZV SR.

 
debata chyba