Rozvíjame rekreačné aktivity

Nové Mesto nad Váhom, aj keď to jeho názov nevystihuje, patrí medzi najstaršie mestá stredného Považia.

10.05.2006 13:51 , aktualizované: 17.05.2006 05:00
debata

Priamo v ňom, prípadne v blízkom okolí sa nachádza množstvo atraktívnych miest, ktoré môžu byť lákadlom turistov a zároveň symbolom oddychu a pohody. K Novému Mestu neodmysliteľne patrí plážové rekreačné stredisko Zelená Voda, nachádza sa v ňom múzeum s príťažlivou expozíciou, ktorá približuje minulosť regiónu už od čias lovcov mamutov. Ďalej sa v tomto viac ako dvadsaťtisícovom meste organizujú rôzne podujatia. Nahliadnime preto na to, čo Nové Mesto nad Váhom ponúka pre oddych, pohodu a a rekreáciu. O rekreačných aktivitách miestneho mestského zastupiteľstva sa pritom budeme rozprávať  so zástupcom primátora – Alexandrom Koreňom

Centrálna zóna

“Ak má byť mesto príťažlivé, musíme dbať o jeho výzor. Centrálna mestská zóna prešla takmer úplnou rekonštrukciou. Sme jedno z mála miest na Slovensku, ktoré to dosiahlo z vlastných zdrojov. Popri rekonštrukcii námestia sme obnovili i nádvoria kostolov, či už rímskokatolíckeho alebo evanjelického. Tak sme  vytvorili novú kultúrno-spoločenskú a turistickú zónu v meste, nielen na námestí, ale aj v priľahlých uličkách. Počas obnovy nádvoria v okolí rímskokatolíckeho kostola sa našiel spoločný hrob, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s obeťami epidémie z 19. stor. Našli sa tu aj zvyšky pekárskej pece.

Miesta, kde boli odkryté pozostatky z minulosti človeka, sú symbolicky znázornené v dlažbe nádvoria, aby ich mohli vidieť i návštevníci.  Centrálna mestská zóna sa využíva počas leta a to nielen pre domácich, ale aj pre návštevníkov, veď mnohí dovolenkujú najmä na Zelenej vode. Usporiadavame Kultúrne leto a s ním súvisiace kultúrno-spoločenské akcie. Organizujeme džes pri fontáne. Minulý rok sme prvýkrát usporiadali na nádvorí múzea divadelné predstavenie, pričom v podobnej akcii budeme pokračovať. Chceli by sme ju oživiť ešte o ďalšie podujatia, ako je napríklad módna prehliadka pri fontáne,” predstavil zámery mestského zastupiteľstva viceprimátor v Novom Meste nad Váhom.

Park je oddych

Spoločenské a turistické aktivity v meste sa však nezameriavajú iba na centrum. “Pojem turizmus vyjadruje aj tú skutočnosť, že ľudia v meste vyhľadávajú aj oddychové zóny s aspoň čiastočným nádychom prírody. Takou zónou sú obyčajne parky a lesoparky. V Novom Meste nad Váhom máme dva parky – Park Jozefa Miloslava Hurbana a Park Dominika Štubňu Zámockého. Práve  Park Dominika Štubňu Zámockého by sme chceli zrevitalizovať, obnoviť a urobiť z neho príjemnú oddychovú časť mesta pre jeho všetkých návštevníkov a obyvateľov, vrátane priestorov pre  deti. Vybudujeme  lavičky so záhradným krbom.

Časom môžu byť aj v tomto parku malé promenádne koncerty ako je to počas Kultúrneho leta v Parku Jozefa Miloslava  Hurbana.  Musím zdôrazniť, že pozemok, kde sa nachádza Park Dominika Štubňu Zámockého  je majetkovo vysporiadaný. Časť, kde bol židovský cintorín si Židovská náboženská obec vkusne ohradila. Do tejto časti mesto vstupovať nebude, pretože je to majetok Židovskej náboženskej obce, ktorá sa oň  adekvátne a náležite stará, pričom cintorín je pre verejnosť neprístupný” zdôraznil Alexander Koreň a zároveň dodáva: “Súčasťou rekonštrukcie mestskej centrálnej zóny budú informačné tabule, kde budú informácie aj o oboch parkoch.”

Kultúra a šport láka turistov

S cestovným ruchom súvisia aj rôzne kultúrno-spoločenské podujatia a častokrát práve tie sú v stredne veľkých mestách lákadlom pre ľudí aj zo širšieho okolia. “Samozrejme že aktivity, ktoré sú v meste realizované  v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom tiež zatraktívňujú naše mesto. Robíme festival Aničky Jurkovičovej. Je to celoslovenský festival divadelných ochotníkov na Slovensku. Tohto roku je hlavná téma postavenie ženy v spoločnosti. V neposlednom rade sú to letné podujatia – letné kultúrne slávnosti premenované tohto roku na Podjavorinské slávnosti, ďalej Country park a rad ďalších  už spomínaných akcii v meste”, priblížil situáciu na tento rok zástupca primátora v Novom Meste nad Váhom.

Športovo-rekreačné aktivity tvoria viac ako štvrtinu lákadiel  turistického ruchu. Zdá sa, že v tomto ohľade nezaostáva ani Nové Mesto nad Váhom. “V roku 2006 sme zrekonštruovali ľadovú plochu. Vymenili sme kompletnú technológiu, ktorá  úrovňou zodpovedá  tej, aká je na štadióne Mariána Gáboríka v neďalekom Trenčíne. Tento rok  chceme ľadovú plochu zakryť strechou alebo prístreškom. V budúcnosti postupne vybudujeme riadny ľadový štadión, ktorý by bol prístupný aj pre širokú verejnosť. Ale v neposlednom rade aj pre tých, ktorí majú záujem športovať a hrať hokej.

Finančné prostriedky Nové Mesto nad Váhom na zakrytie ľadovej plochy má,” približuje situáciu Alexander Koreň. “Plochu sme zrekonštruovali do polyfunkčného charakteru, aby bola využiteľná po celý rok.  To znamená, keď skončí zimná sezóna, využije sa ako hracia plocha, buď pre in line hokej, alebo  pre beach volejbal.  Tiež chceme zrekonštruovať aj športovú halu. Vymeníme jej plášť a postupne podlahu a na streche nadstavíme priestory, ktoré by slúžili nielen pre ubytovanie športovcov.  Hala nebude slúžiť len  pre vrcholový šport, keď Nové Mesto je účastníkom  volejbalovej extraligy,  ale bude využitá  aj pre rekreačné športy”.

Potenciál turistického ruchu nie je využitý

S rozvojom cestovného ruchu panuje na Slovensku stále oprávnená nespokojnosť. Ako v tomto ohľade vnímajú situáciu v Novom Meste nad Váhom? “Za daného stavu nie som spokojný, ako sa v Novom Meste nad Váhom rozvíja cestovný ruch. Aj keď má stúpajúcu tendenciu, zďaleka to nie je, čo by sme od neho očakávali. Môže to byť oveľa lepšie, keď zatraktívnime Zelenú vodu na celoročné využitie. Cestovný ruch je odvetvie hospodárstva, _v_ktorom ešte veľmi zaostávame, v Novom Meste nad Váhom nevynímajúc. Našou snahou je čo najväčšou mierou sa venovať cestovnému ruchu.

V rámci rozvoja cestovného ruchu v spolupráci s ďalšími organizáciami ako je napríklad Podjavorinské múzeum musíme zriadiť funkčné a kvalitné Mestské informačné centrum. Toto centrum bude podávať informácie o možnostiach turizmu nielen v meste, ale aj v okolí. Centrum bude propagovať možnosti ubytovania, stravovania, využitia voľného času, turistických  chodníkov, cyklotrás a iných informácii v náväznosti na turistický ruch.. Treba tiež využívať široké možnosti a kvalitné podmienky pre rozvoj agroturizmu v priľahlých obciach,” povedal na záver zástupca primátora v Novom Meste nad Váhom Alexander Koreň.
 

debata chyba