Padanie lavín sa skončilo

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnejukončilo s pravidelným vydávaním lavínového spravodajstva.

02.05.2006 15:06
debata

Informáciu pripraví len pri prípadnej zmene podmienok vo vysokohorskom prostredí. Uviedol službukonajúci SLP HZS Milan Lizúch.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. najnižší stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je väčšinou stabilná.  SLP HZS nepredpokladá výskyt lavín s výnimkou malých snehových splazov, zosuvov a malých lavín z mokrého snehu v strmých žľaboch. Pri oteplení sa môžu na svahoch s trávnatým podkladom ojedinele zosunúť základové lavíny. Podmienky na túry sú všeobecné vhodné. 

Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, miestami hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od –3  do 6 stupňov Celzia. Fúkal mierny až čerstvý južný vietor s rýchlosťou do 30 km/h. Pripadlo len niekoľko centimetrov nového snehu v najvyšších polohách Tatier. Snehovú pokrývku tvorí zfirnovatený sneh. Povrch snehu je v najvyšších polohách zrána zmrznutý, v priebehu dňa  vytvára kašovitú premočenú vrstvu. Súvislá snehová pokrývka je približne od nadmorskej výšky 1300 m na severných a od 1500 m na južných svahoch. Vplyvom oteplenia a dažďových zrážok sa sneh stráca.

debata chyba