Je mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier je mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

12.04.2006 10:46
debata

 V ostatných pohoriach trvá malé lavínové nebezpečenstvo – 1. stupeň.

Lavíny sa môžu uvoľniť vo vyšších polohách pri mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 40 stupňov. Príležitostne pri oteplení sa môžu samovoľne zosunúť snehové splazy alebo menšie lavíny. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej predpokladá samovoľné zosunutie základových lavín na slnkom osvetlených nižšie položených svahoch s trávnatým pokladom. 

Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, miestami s hmlou alebo snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od –8 do 4 stupňov Celzia. Pripadlo do troch centimetrov nového snehu. Fúkal čerstvý severovýchodný až severný vietor, rýchlosťou do 35 km/h, v nárazoch prudký až do 60 km/h.

Snehovú pokrývku tvorí v nižších polohách zrána zmrznutý firn, ktorý sa v priebehu dňa mení na mokrý až kašovitý firn. V najvyšších polohách Tatier je sneh suchý, miestami doskovitý, alebo sa vyskytuje snehová kôra. Na tienistých miestach vo vyšších polohách Tatier sa v strmých svahoch a žľaboch miestami nachádzajú menej stabilné snehové útvary – dosky, vankúše a preveje, informoval službukonajúci SLP HZS Roman Švanda.

debata chyba