Na Trenčianskom hrade rekonštruovali

Takmer 10 rokov trvalo, kým sa na Trenčianskom hrade podarilo zreštaurovať vzácnu predrománsku rotundu a dostavať južnú časť Barborinho paláca. Celkové náklady predstavujú vyše 15 miliónov korún.

17.03.2006 17:02
debata

Podľa riaditeľky Trenčianskeho múzea Kataríny Babičovej sa návštevníci do rotundy nedostanú, pretože to nie je stavba. Zachoval sa iba pôdorys v tvare štvorlístka, ktorý zreštaurovali a prekryli. Nasvietené múry bude môcť verejnosť obdivovať zvonku.

Model rotundy umiestnia v novej dvojposchodovej dostavbe Barborinho paláca, ktorú chce múzeum využiť na zriadenie archeologickej expozície. Sprístupnená by mohla byť v máji a vystavia v nej nálezy z archeologického výskumu na hrade, ktoré ešte nikde neboli prezentované. Dostavba Barborinho paláca je podľa Babičovej pamiatkovou rekonštrukciou palácovej budovy, ktorá tam v minulosti bola.

Múry rotundy, ktorá je najstaršou stavbou na hrade, objavili pri archeologickom výskume v 70-tych rokoch. Dlhé obdobie bola prekrytá doskami, práce sa začali v roku 1997. Rotunda pochádza možno už z 9. storočia, čiže z veľkomoravského obdobia. „V 11. storočí rotunda už rozhodne stála, pretože hroby v jej okolí, kam pochovávali príslušníkov šľachtického dvora, sú najneskôr z tohto obdobia,“ povedala archeologička Tamara Nešporová. Rotunda na hrade je podľa nej jedinečná práve svojim vnútorným interiérom, ktorý nemá analógiu nikde v strednej Európe.
Rotunda slúžila na hrade niekoľko storočí, zlikvidovali ju pri výstavbe Barborinho paláca okolo roku 1430.

 
debata chyba