Pri Čadci havarovala dodávka plná utečencov

Život 32-ročného Kysučana si vo štvrtok vyžiadala nehoda, ktorú pravdepodobne spôsobil vodič poľskej dodávky plnej utečencov. Pred tunelom Horelica pri Čadci prešiel do protismeru, kde sa zrazil s Daciou Logan, v ktorej mladý muž sedel. Poliak viezol 23 migrantov zo Sýrie, ktorí sa po havárii, podobne ako vodič, snažili utiecť.

03.09.2015 10:23 , aktualizované: 18:41
dodávka, nehoda, Horelica, utečenci Foto: ,
Dopravná nehoda sa stala neďaleko tunela Horelica pri Čadci. V dodávke sa viezli migranti.
debata (36)

V dodávke sa viezlo 20 mužov vo veku 18 až 53 rokov a tri deti, 13-, 15– a 17-ročné. „Následne po nehode sa pokúsili o útek. Po prepátraní okolitého terénu boli cudzinci zhromaždení a predvedení na obvodné oddelenie Policajného zboru Čadca,“ informoval Martin Wäldl z policajného prezídia. Cudzinci sa chceli cez našu krajinu dostať z Maďarska do Nemecka. Polícia hneď po ich predvedení zisťovala ich totožnosť a overovala, či nie sú žiadateľmi o azyl v niektorej členskej krajine Európskej únie, dodal Wäldl.

Zadržaný vodič poľského vozidla tvrdil, že migranti, ktorí utekajú z krajiny, kde je vojna, mu do vozidla „nasadili pri Trenčíne“. Viezli sa v nákladnom priestore dodávky, ktorý bol zabezpečený plachtou. Auto je údajne z poľskej požičovne. Všetci cudzinci boli prevezení na oddelenie cudzineckej polície v Kysuckom Novom Meste, dokedy tam budú a kam odtiaľ pôjdu, Wäldl nespresnil. Šofér dodávky bude pravdepodobne obvinený zo zločinu prevádzačstva aj z ublíženia na zdraví s následkom smrti a neposkytnutia pomoci. Či tak vyšetrovateľ už urobil, sa nám do uzávierky zistiť nepodarilo.

Havária, pri ktorej zahynul 32-ročný spolujazdec, ktorý sa viezol na zadných sedadlách Dacie Logan, sa stala včera o pol piatej ráno. „Podľa doposiaľ zistených informácií prešiel z nezistených príčin 57-ročný vodič poľskej dodávky smerujúci zo Žiliny do Čadce do protismeru. Následne došlo k zrážke s oproti idúcim osobným vozidlom, ktoré viedol 33-ročný vodič,“ približuje Wäldl. Zranený šofér zostal po nehode zakliesnený v aute a museli ho vyslobodiť hasiči. Záchranári ho previezli do Kysuckej nemocnice v Čadci. Lekári ho tam chceli nechať na pozorovanie, čo odmietol. Riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld potvrdil, že v nemocnici ambulantne ošetrili aj jedného z migrantov, ktorý potom v sprievode polície odišiel.

Nehoda opäť obmedzila premávku na hlavnom kysuckom ťahu zo Žiliny do Čadce a ďalej do Česka a Poľska, kde sa tvorili kolóny. Havária sa v tomto úseku, ktorý patrí na severozápade Slovenska k najvyťaženejším, stala aj pred mesiacom, keď pri zrážke dvoch kamiónov a troch osobných áut zahynula 50-ročná lekárka.

Polícia má za posledné dni s utečencami viac skúseností. V stredu zadržala v Komárne dodávku s 20 utečencami zo Sýrie. Vodič sa odmietol podrobiť kontrole a pokúsil sa ujsť. Policajti ho však chytili. V pondelok 31. augusta zadržali policajti dodávku s 26 ilegálnymi migrantmi na hraničnom priechode Čunovo. Cudzinci boli z Iraku a zo Sýrie. Uplynulý víkend policajti zastavili v okrese Nové Zámky auto s 30 cudzincami, v okrese Žilina ďalšie s 29 Sýrčanmi bez cestovných dokladov.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #utečenci #Čadca #Horelica