Organizovaný zločin na Slovensku rastie

V uplynulom roku polícia na Slovensku zaevidovala 81 prípadov organizovaného zločinu. Oproti roku 2002 je to nárast o 39 prípadov. Vyplýva to zo správy o bezpečnostnej situácii na Slovensku, ktorú zverejnilo ministerstvo vnútra. Počet objasnených prípadov organizovaného zločinu stúpol o 40 na 72.

12.03.2004 18:11
debata

Špecializované útvary Policajného zboru na začiatku roka 2003 evidovali celkom 23 skupín, z ktorých bolo 15 organizovaných a osem zločineckých. V priebehu hodnoteného obdobia bolo zaevidovaných 11 nových skupín.

 Počas minulého roka polícia rozbila, alebo sa rozpadlo 13 skupín, z toho tri zločinecké a 10 organizovaných. Ku koncu roka 2003 policajti evidovali 21 skupín organizovaného zločinu. Organizované skupiny mali prepojenie nielen medzi sebou, ale aj na zahraničie.

 Pôsobili prevažne v oblasti obchodovania s ľuďmi, prevádzačstva a ekonomickej trestnej činnosti. Najčastejšími sprievodnými prejavmi organizovanej kriminality zostali zastrašovanie svedkov a poškodených, zabezpečenie si alibi na čas páchania trestného činu, objednávanie vykonávateľov trestných činov, používanie maskovania a znehodnocovani­e stôp.

Teritoriálne rozloženie organizovanej kriminality sa odvíjalo od deľby moci medzi organizovanými a zločineckými skupinami. V Bratislave sa zameriavali na páchanie trestnej činnosti prevažne ekonomického a násilného charakteru. Členovia skupín sú oveľa obozretnejší, preverujú si nových členov a eliminujú možnosti infiltrácie podozrivých osôb a tým aj nasadenie policajného agenta.

 Trnavskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji je ich činnosť veľmi rozmanitá, počnúc násilnou trestnou činnosťou (vydieranie, hrubý nátlak, poplatky za ochranu, ublíženie na zdraví, vraždy), cez krádeže motorových vozidiel a ich následnú legalizáciu, poisťovacie podvody s kradnutými motorovými vozidlami, prevádzačstvo až po ekonomickú kriminalitu.

 V regiónoch Banská Bystrica, Žilina sa opätovne aktivizovali členovia eliminovaných skupín. Predovšetkým sa usilovali o finančné prevzatie moci nad niektorými podnikmi formou dosadenia nového vrcholového manažmentu. Organizované skupiny sa v prevažnej miere zaoberali ekonomickou a majetkovou trestnou činnosťou. Násilná organizovaná kriminalita bola páchaná len v súbehu s páchaním ekonomickej trestnej činnosti.

Zaznamenaný bol nárast trestných činov obchodovania s ľuďmi, trestnej činnosti prevádzačstva, obchodovania s bielym mäsom a vydierania. V regiónoch Prešov a Košice bola činnosť organizovaných skupín orientovaná na obchodovanie s ľuďmi (prostitúcia), násilnú a majetkovú trestnú činnosť. Vyvážali ženy do zahraničia. Polícia tiež zaznamenala štyri vraždy s kriminálnym pozadím, súvisiace s kauzou Devín Banka a vyrovnávanie si účtov.

debata chyba