Po stratených malých bratoch pátrali celé dediny

Bicykel, tielko, topánky a výkrik pomôž! To sú jediné stopy, ktoré zostali po dvoch chlapcoch, šesťročnom Alexovi a deväťročnom Nikolasovi z obce Horný Bar, časť Šuľany. Bratia sa stratili v utorok večer v blízkosti prívodného kanála pri Dunaji. Okolité brehy ešte v stredu prečesávali pátracie tímy policajtov a hasičov na člnoch, zapojili sa aj psovodi a obyvatelia okolitých obcí.

01.05.2013 08:51 , aktualizované: 16:14
pátranie po chlapcoch, Horný Bar Foto: ,
Policajti, hasiči aj záchranári z gabčíkovskej Komplexnej centrálnej záchrannej služby pátrajú po dvoch deťoch na Dunaji a jeho brehoch pri obci Horný Bar.
debata

Záchranári v stredu pracovali s verziou, že chlapci spadli do prívodného kanála. Starosta Horného Baru Štefan Bodó stále veril, že ich ešte nájdu živých a zdravých. „Vyzval som ľudí cez obecný rozhlas, požiadal som tiež starostov susedných dedín, aby monitorovali hladinu, či ich nezbadajú. Prezerali sme tiež priesakový kanál, celé okolie ľavostrannej hrádze Dunaja. Zapojil sa každý, kto mohol. Dobrovoľní hasiči ponúkli pomoc medzi prvými.“ Pravda sa pokúšala spojiť aj s rodinou, ale tá sa k prípadu odmietla vyjadriť.

Ľudia z dediny, ktorí bývajú tesne pri Dunaji, tvrdili, že v utorok večer počuli krik. Špekulovali nad tým, že sa mohol zopakovať scenár ako z vlaňajšej tragédie v akvaparku v Senci, kde sa utopili dve dievčatá, trojročná Asma a šesťročná Maryan z Kuvajtu. Jedno z dievčat sa pošmyklo, spadlo do bazéna a druhé skočilo za ním, aby mu pomohlo.

Prívodný kanál je nebezpečný

Niečo podobné sa mohlo podľa obyvateľa Šulian Ladislava Nagya zopakovať aj teraz. „Niekto kričal pomôž! Pomôž! Možno boli chlapci zvedaví a preliezli zábradlie, chceli sa pozerať na lode. Jeden z chlapcov asi spadol do vody a druhý ho chcel zachrániť.“ Podľa starostu sa tu už raz pošmykol jeden starší pán. „Vtedy to však dopadlo úspešne. Toho pána vytiahli dvaja mladíci, za čo aj dostali ocenenie Zlatý kríž,“ dodal Bodó.

Bicykel, ktorý našla matka stratených detí na... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
pátranie po chlapcoch, Horný Bar Bicykel, ktorý našla matka stratených detí na brehu Dunaja.

Celý breh prívodného kanála je podľa Imricha Tótha, predsedu vodáckeho klubu Kajak Canoe Klub Šamorín, veľmi nebezpečný. „Tie brehy sú vyasfaltované, uchytili sa na nich riasy. Je to klzké ako ľad. Tam sa nemáte čoho zachytiť, padáte dolu.“ V umelom koryte je hĺbka približne 4 až 5 metrov, je tam silný prúd, ktorý smeruje priamo k hydrocentrále pri Gabčíkove. „Keď sa tam niekto ocitne vo vode a spanikári, je to o život. Len na niektorých miestach sú schody, kde sa dá vyjsť von. Ľudia by sa tu nemali vôbec pohybovať, je tu zakázané člnkovať sa. Určite sa tu nedá kúpať,“ upozornil Tóth.

Po chlapcoch pátralo 12 psovodov a 16 policajtov. „V utorok sme pátrali do noci, do trištvrte na jednu. V stredu sa rozdelili ďalšie úlohy o siedmej ráno na obecnom úrade. Po chlapcoch sa našlo len pár vecí na brehu, nič viac,“ naznačil hovorca trnavských hasičov Michal Hanus.

Breh prívodného kanála je vyasfaltovaný a... Foto: Andrej Barát, Pravda
Hrádza, Horný Bar, pátranie po chlapcoch Breh prívodného kanála je vyasfaltovaný a pokrytý riasami. Keď sa tu niekto pošmykne, nemá sa čoho zachytiť.

Do akcie bola zapojená aj Komplexná centrálna záchranná služba. „Pátrali sme po celom úseku Šuľany – Gabčíkovo. Prehľadávali sme brehy na člnoch s termovíziou,“ opisoval šéf záchranárov Ján Culka. Ak chlapci naozaj spadli do vody, tak podľa jeho názoru sa s pribúdajúcim časom výrazne znižujú šance na úspech. Do našej uzávierky sa chlapcov nepodarilo nájsť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba