Nehoda autobusu a auta v Turci: 26 zranených

Vážna nehoda sa stala v utorok na ceste medzi Slovenským Pravnom a Abramovou (okres Turčianske Teplice). Popoludní sa tam zrazilo auto s autobusom. Zasahovať musel vrtuľník, ktorý do martinskej nemocnice previezol najťažšie zranenú vodičku z osobného auta. V pohotovosti boli všetky dostupné sanitky a zdravotné vozidlá, ktoré 26 zranených prevážali do nemocníc v Martine a Bojniciach.

04.03.2014 14:19 , aktualizované: 20:57
zdemolované auto Foto: ,
Takto vyzeralo auto po zrážke s autobusom na ceste medzi Abramovou a Slovenským Pravnom.
debata

Vodička z osobného auta Fiat Punto bola po nehode v bezvedomí, zakliesnená v havarovanom vozidle. „Hasiči ju z auta vyslobodili a odovzdali do starostlivosti privolaných záchranárov. Žena utrpela poranenia viacerých častí tela, najmä brušnej dutiny. Záchranári jej na mieste poskytli prednemocničnú zdravotnú starostlivosť a napojili ju na umelú pľúcnu ventiláciu,“ informovala Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE.

Zranené ženy, ktoré sedeli v autobuse, spomínali, že na tejto ceste už nehodu zažili. „Bol to šok, lebo už to nie je prvá nehoda. Už sa nám stalo pred rokom, že sme nabúrali,“ spomenula jedna z cestujúcich v autobuse. Ženy viezol autobus z Prievidze do Koštian nad Turcom, kde pracujú ako šičky. V autobuse ich bolo vyše tridsať. Zranené a v šoku skončili v nemocniciach. „Bolo to strašné. Náraz, krik. Potom nás začali vyťahovať, máme menšie rany, pár kolegýň je na tom horšie, tie, ktoré tu ostali ležať,“ uviedla žena, ktorú previezli na ošetrenie do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Nehoda medzi Slovenským Pravnom a Abramovou. Foto: Pravda, Renáta Jaloviarová
autobus, nehoda, Slovenské Pravno, Turiec Nehoda medzi Slovenským Pravnom a Abramovou.

„Vodička osobného motorového vozidla z dosiaľ nezistených príčin prešla do protismeru, kde sa čelne zrazila s autobusom,“ informoval Vladimír Mečko, riaditeľ martinského okresného dopravného inšpektorátu. Práve 39-ročná vodička z Veľkých Uheriec (okres Partizánske) utrpela najťažšie zranenia, jej 18-ročná dcéra, ktorá bola s ňou v aute, sa zranila ľahšie.

„Zbadal som ju v protismere, šliapol som na brzdu a už bol len náraz, stiahlo ma a potom prevrátilo,“ opísal krátky okamih pred zrážkou vodič autobusu, ktorý vyviazol bez zranení. Spomínal, že cesta bola šmykľavá, pršalo.

Nehoda medzi Slovenským Pravnom a Abramovou. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
nehoda, autobus, Slovenské Pravno Nehoda medzi Slovenským Pravnom a Abramovou.

Obe vozidlá po zrážke odhodilo mimo cesty, autobus bol prevrátený v priekope, okolo neho sedadlá, porozbíjané sklo. Na druhej strane vozovky skončilo osobné auto v poli, hneď vedľa kríža, ktorý pripomína staršiu haváriu. Náraz bol taký silný, že z auta vyletel motor. Cestu II/519 medzi Abramovou a Slovenským Pravnom po starších tragických nehodách lemuje viacero krížov. Na nehodový úsek upozorňuje aj dopravná značka. Havária sa stala neďaleko obce Slovenské Pravno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #Abrahamová #Slovenské Pravno