V lavíne zahynul český skialpinista, pátranie po ňom bolo dramatické

Vo Vysokých Tatrách zahynul cez víkend český skialpinista. Približne 40-ročný muž podľahol zraneniam, ktoré utrpel ešte v sobotu večer po páde lavíny vo Veľkej Studenej doline. Jeho telo sa podarilo horským záchranárom nájsť až v pondelok popoludní.

17.03.2014 17:02
lavína, sneh Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Okolnosti pádu lavíny i pátranie po nezvestnom českom skialpinistovi boli podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu od začiatku veľmi zvláštne.

Český skialpinista patril do štvorčlennej skupiny, ktorá sa vybrala pod vedením českého horského vodcu ešte v sobotu ráno na túru z Popradského plesa cez Železnú bránu, Gerlachovské spády, Prielom na Zbojnícku chatu. Už pár dní predtým Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu najvyššieho stupňa, rovnako výstrahu vydala i Horská záchranná služba. Už v závere túry, neďaleko Zbojníckej chaty, došlo k uvoľneniu lavíny, ktorá zasypala dvoch skialpinistov. V tom čase už bolo v Tatrách mimoriadne nepriaznivé počasie, fúkal silný vietor a snežilo. „Čo je veľmi zvláštne, je ten záver celej akcie,“ uviedol riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Dobrovoľníci zablúdili v zlom počasí

Horská záchranná služba okamžite vyslala na miesto nehody záchrannú skupinu. Okrem toho požiadali o pomoc horolezcov, ktorí sa v tom čase nachádzali na Zbojníckej chate. Títo horolezci našli skupinu českých skialpinistov a na saniach sa pokúšali dostať najviac postihnutého muža na Zbojnícku chatu. V tme a mimoriadne zlom počasí títo dobrovoľníci zablúdili. Zranený skialpinista medzitým podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri páde lavíny. Zvyšok skialpinistickej partie odišiel na Zbojnícku chatu. Do Veľkej Studenej doliny dorazili aj horskí záchranári, ktorí sa snažili nájsť skupinu horolezcov so zraneným skialpinistom. Medzitým horskí záchranári našli ďalšiu päticu českých horolezcov.

Telo mŕtveho nechali v teréne

Vzhľadom na neustále zhoršujúce sa počasie horolezci, ktorí išli na pomoc skialpinistom, nechali telo mŕtveho v teréne a snažili sa zachrániť si vlastný život. Horolezci nedokázali presne určiť, kde nechali telo skialpinistu. Horským záchranárom sa v nedeľu nepodarilo nájsť sane s mŕtvym skialpinistom. To sa podarilo až dnes (pondelok, 17.3.2014). S veľkou pravdepodobnosťou sane s nebohým zmietol silný vietor niekoľko desiatok metrov z miesta, kde ho horolezci nechali.

Na túru išli pri výstrahe tretieho stupňa

Podľa veliteľa záchrannej akcie Igora Trgiňu „hore bolo peklo, a to, čo sa tam udialo, bola jedna vážna chyba pri rozhodovaní a plánovaní túry“. Okrem tejto skupiny českých skialpinistov sa v sobotu vo Veľkej Studenej doline, v čase, kedy bola vydaná výstraha tretieho stupňa, pohybovali štyri skupiny českých horolezcov a skialpinistov. Mŕtvy skialpinista bol podľa výpovedí svedkov pod lavínou asi šesť až 15 minút, keďže názory na to sa rôznia. Skialpinisti boli podľa neho vybavení veľmi dobre, zlé však bolo rozhodnutie ísť na túru v počasí, aké bolo v sobotu.

Aj tento prípad podľa Jozefa Janigu ukázal, že je potrebné začať riešiť prísnejšie pravidlá na organizovanie takýchto akcií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horská záchranná služba #Lavína #skialpinista