V Prešove zabíjala žiarlivosť, traja mladí sú mŕtvi

Najmenej jedenásťkrát vypálil na svoju expriateľku (20) a o sedem rokov staršieho muža, s ktorým sedela v aute, 26-ročný Prešovčan. Potom zbraň obrátil proti sebe.

24.05.2014 22:51 , aktualizované: 25.05.2014 20:38
debata (5)

Podľa polície muž strieľal v sobotu neskoro večer na prešovskom Františkánskom námestí pravdepodobne zo žiarlivosti. S mladou ženou sa totiž asi pred mesiacom rozišli.

„Žena bola zasiahnutá jednou strelnou ranou do hlavy a muž šiestimi strelami do oblasti hrudníka. Obaja mladí ľudia utrpeli poranenia, ktorým na mieste podľahli,“ informovala prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Migaľová. Po hroznom čine si Prešovčan strelil hlavy a po prevoze do nemocnice zomrel. Zbraň kalibru deväť milimetrov mal v legálnej držbe.

Polícia prípad vyšetruje. Po obhliadke miesta zaistila viacero stôp a vypočula niekoľko svedkov. Zároveň skúma kamerové záznamy mestskej polície z miesta činu. Krajský vyšetrovateľ už začal v tomto prípade trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy.

O tom, či sa strelec mladej žene alebo jej priateľovi pred osudným sobotným večerom vyhrážal, nemá polícia žiadne záznamy. „Policajný zbor do doby spáchania skutku nedisponoval žiadnymi informáciami, ktoré by naznačovali spáchanie vyššie uvedeného skutku, to znamená, že neevidujeme žiadne trestné oznámenie ani iné podnety od poškodených a im blízkych osôb, že sa im podozrivá osoba vyhrážala alebo ich inak ohrozovala na živote a zdraví,“ spresnila hovorkyňa.

Podobný prípad sa stal aj koncom marca v Bratislave. Vtedy 42-ročný Bratislavčan zastrelil 26-ročnú ženu z okresu Nové Zámky. Hoci polícia doteraz nezverejnila motív, je tiež pravdepodobné, že aj tu mohlo ísť o žiarlivosť. Podľa medializovaných informácií sa mal najskôr Bratislavčan mladej žene vyhrážať, ona to však na polícií neohlásila.

Psychiatrička a sexuologička Danica Caisová tvrdí, že takéto riešenie vzťahových situácií je zriedkavé. „Väčšina ľudí vie s negatívnymi emóciami narábať. Po čase bolesť z rozchodu vyšumí,“ hovorí. Podľa nej, ak išlo v tomto prípade skutočne o žiarlivosť, svoju úlohu mohla zohrať aj snaha vlastniť toho druhého. „Ak by sa s páchateľom pred činom niekto hoci aj náhodne porozprával, možno by k tomu nedošlo. Ťažko povedať, ako dlho nad týmto činom uvažoval. Možno chcel odstrániť rivala, no keďže sú, žiaľ, všetci mŕtvi, môžeme len hádať,“ vysvetlila Caisová.

Zdôraznila, že ani psychotestmi sa nedá aktuálna motivácia len tak odhaliť. „Tu by zabrala len skutočná odborná pomoc a liečba, ale to by musel on sám chcieť,“ spresnila Caisová. „U mladého muža, ktorý strieľal, to mohla byť posledná kvapka. Čím je človek starší, vyrovnanejší a skúsenejší, tým menšia je šanca, že sa niečo také môže stať,“ uzavrela psychiatrička.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #streľba