Tragédia na diaľnici. Štyri dievčatá zahynuli

Štyri dievčatá sa do náručia rodičov nikdy nevrátia. Obrovská tragédia sa v piatok pred štvrtou hodinou poobede stala na 73. kilometri diaľnice D1 blízko obce Červeník.

06.06.2014 16:44 , aktualizované: 22:15
nehoda, autobus, Foto: ,
Zasahujúce záchranárske zložky na mieste nehody.
debata (91)

Autobus s tretiakmi zo Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval v smere na Bratislavu. Študenti sa práve vracali z dvojdňového výletu domov. Nehodu neprežili štyri dievčatá vo veku približne 18 rokov. Zranených odvážali sanitky do nemocníc v Trnave a Piešťanoch, vrtuľníky do Bratislavy.

Príčiny nehody vyšetrujú. Jej dôvodom môže byť buď zlyhanie vodiča, prípadne jeho mikrospánok, alebo technická chyba na autobuse. Už v piatok po nehode bolo jasné, že defekt na kolese je vylúčený. Samotný vodič skončil bez vážnejších zranení, iba s ľahšími poraneniami. Hneď po nehode ho polícia vypočúvala.

Pacienti, ktorých previezli vrtuľníkom, sú mimo ohrozenia života

Obaja pacienti, ktorých vrtuľníkom transportovali do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, sú stabilizovaní a mimo ohrozenia zivota," uviedla večer krátko po 22-hodine ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská pre TA3. „Jeden pacient bol operovaný a druhý čaká na operáciu, ale jeho zranenia nie sú až tak vážne,“ doplnil ministerku Zvolenskú riaditeľ DFNSP Ladislav Kužela. Obaja hospitalizovaní študenti sú pri vedomí.

Na mieste nehody pristáli dva vrtuľníky z Bratislavy a z Nitry, ktoré odviezli dvoch najťažšie zranených školákov do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch. "Pacienti, ktorých prevážal vrtuľník, mali mnohopočetné fraktúry na celom tele. Celkovo bolo po nehode jedno ťažké zranenie, štyria utrpeli stredne ťažké zranenia a ostatní mali ľahké zranenia.

Záchranárske zložky na mieste nehody. Foto: Robert Hüttner, Pravda
nehoda, autobus, dialnica pri piestanoch Záchranárske zložky na mieste nehody.

Do trnavskej nemocnice odviezli sanitky 18 osôb, šesť skončilo v nemocnici v Piešťanoch," uviedol Boris Chmel, hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch Dana Kamenická uviedla, že obe deti, ktoré prijali v ich zariadení, boli v stabilizovanom stave a pri vedomí. Okrem zlomenín utrpeli otras mozgu a viaceré tržné rany. „V súčasnosti podstupujú komplexné vyšetrenie.“

Na diaľnici zasahovali podľa Tomáša Bilíka, hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave, hasiči zo staníc v Trnave, Piešťanoch, Hlohovca, Galanty, Nového Mesta nad Váhom a Trenčína. „Stalo sa to asi 10 kilometrov od Piešťan, v smere do Hlohovca. Nehoda mala celkovo 29 účastníkov,“ do­dal.

Všetko to boli deti a učitelia z trnavského gymnázia. Vracali sa z výletu na Orave. „Bola to plánovaná dvojdňová exkurzia, na ktorú chodievame už roky. Odišli vo štvrtok a v piatok sa vracali domov. Nevieme, čo sa stalo. Všetko to musí vyšetriť polícia,“ povedal riaditeľ gymnázia Jozef Jančovič. V čase uzávierky sa nevedel vyjadriť ani k nebohým študentom. Ich telá zostali zakliesnené pod autobusom.

Havária autobusu na diaľnici medzi Piešťanmi a... Foto: tvnoviny.sk
autobus, Piešťany, havária Havária autobusu na diaľnici medzi Piešťanmi a Hlohovcom.

Na piatkovej tlačovej konferencii minister vnútra Robert Kaliňák vylúčil defekt, no technický stav autobusu budú ďalej analyzovať. Podľa zistení Pravdy mohol byť pravdepodobnou príčinou mikrospánok. Je to jedna z najnebezpeč­nejších vecí, ktorá sa môže prihodiť vodičovi za volantom, pretože prichádza neočakávane.

„Mikrospánok trvá veľmi krátko. Je to len niekoľko milisekúnd, počas ktorých upadne človek do stavu, ktorý sa podobá spánku. Hoci sa z neho veľmi rýchlo dostane, za tento krátky čas sa môže stať, že vozidlo zíde z vozovky alebo ho vodič dostane do situácie, kedy sa stane neovládateľným. Nakloní sa, môže naraziť do vozidla idúceho pred ním a podobne,“ naznačil prednosta Ústavu psychológie lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Karol Kleinmann.

Vyššie riziko mikrospánku je podľa dopravného psychológa u starších vodičov, u ľudí, ktorí sú obézni, príznakom je tiež chrápanie a poruchy srdcového rytmu. „No hlavným dôvodom je únava, preceňovanie organizmu. Vodiči autobusov aj kamiónov pomerne často nedodržiavajú pravidelné prestávky. Aj keď existujú tachografy, je veľa možností, ako sa dá tento technický záznam podviesť,“ podotkol.

Podľa Kleinmanna je veľmi nezodpovedné, ak vodiči o zaspávaní za volantom vedia a nič s tým nerobia, nevyhľadajú lekársku pomoc. „Existujú spánkové laboratóriá, kde vás lekár kompletne vyšetrí a lieči príčinu, ktorá sa skrýva za mikrospánkom. Zisťuje sa napríklad dychová frekvencia. Lekár vám nasadí lieky, no výsledkom môže byť aj to, že zakáže šoférovanie. Človek však zostane žiť,“ zdôraznil.

Autobus sa pokúsia vyprostiť pomocou žeriavu. Foto: Pravda, Robert Hüttner
nehoda, autobus, dialnica pri piestanoch Autobus sa pokúsia vyprostiť pomocou žeriavu.

V Českej republike sa pred pár rokmi rozbehlo povinné lekársko-psychologické vyšetrenie pre všetkých vodičov, ktoré malo odhaliť, aké vysoké je riziko mikrospánku. „S pomocou EEG sa dajú odhaliť určité nepravidelnosti mozgovej aktivity,“ opisoval psychológ. Ak bola nepravidelnosť veľmi masívna, mohlo to naznačovať, že človek zaspáva pri určitých činnostiach. „Bolo to však ako hľadanie ihly v kope sena. Česi to nakoniec zrušili, pretože to bolo finančne pomerne náročné, predlžovalo to psychologické vyšetrenia a nakoniec to neprinieslo želaný efekt v znížení dopravnej nehodovosti. Je tiež fakt, že mikrospánok sa nepodieľa na dopravných nehodách veľmi významne. Príde náhle ako blesk z jasného neba,“ dodal Kleinmann.

Tragické nehody autobusov v posledných 10 rokoch

3. januára 2003 – Jedného mŕtveho a 15 zranených si vyžiadala tragická havária autobusu medzi Popradom a mestskou časťou Poprad – Kvetnica.

10. januára 2003 – Dovedna 12 turistov zo Slovenska a Česka utrpelo zranenia pri nehode turistického autobusu neďaleko egyptskej Hurghady na pobreží Červeného mora. Medzi zranenými boli štyria Slováci, z toho traja utrpeli ťažšie poranenia, jeden z nich bol deväťročný chlapec.

3. augusta 2003 – Pri nehode slovenského autobusu s pútnikmi zahynulo pri Gelnici 13 ľudí. Autobus zišiel z úzkej lesnej vozovky, opakovane sa prevrátil a skončil na streche.

3. augusta 2003 – Zahynulo jedenásť ľudí pri nehode autobusu, ktorý viezol pútnikov ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Dvanásta obeť podľahla zraneniam dva týždne po nehode.

13. decembra 2004 – Šesť obetí si vyžiadala havária slovenského autobusu na 167. kilometri diaľnice D1 v smere jazdy z Prahy do Brna.

7. novembra 2005 – Štyroch mŕtvych a desať zranených si vyžiadala zrážka diaľkového autobusu s kamiónom, ktorá sa stala pri obci Ožďany v okrese Rimavská Sobota.

7. marca 2007 – Pri čelnej zrážke služobného vozidla s autobusom na východnom Slovensku zomreli dvaja policajti z Košíc. Nehodu, pri ktorej sa tiež zranilo päť ľudí z autobusu, údajne sami zapríčinili.

16. apríla 2007 – Traja ľudia zomreli a piati sa ťažko zranili pri nehode autobusu, ktorý na rýchlostnej ceste pri Seredi narazil do odstaveného kamiónu.

16. apríla 2007 – Tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope.

2. septembra 2007 – Pri havárii autobusu medzi Poľanou a Hriňovou zomreli najmenej štyria ľudia, ďalších utrpeli rôzne zranenia. Autobus prevážal členov folklórneho súboru Hriňovčan z kultúrneho podujatia z Poľany.

7. septembra 2008 – Štrnásť slovenských občanov zahynulo a 30 sa ťažšie a ľahšie zranilo pri vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici Záhreb – Split medzi mestami Gospič a Lovinac.

3. októbra 2008 – Po tragickej nehode linkového autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi a jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval okolo jednej v noci pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína.

21. februára 2009 – Tragická zrážka motorového vlaku s autobusom v Polomke. pri tragickej nehode autobusu a osobného vlaku pri Polomke v okrese Brezno zahynuli obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a blízkeho okolia. Ďalších 20 ľudí bolo zranených.

17. december 2013 – Pri Rožňave sa zrazil autobus s kamiónom, zranilo sa niekoľko ľudí. V ten istý deň došlo aj k nehode autobusu v obci Mostová pri Galante. Autobus narazil do deväťmiestneho mikrobusu. Vážna dopravná nehoda si vyžiadala jednu obeť.

22. februára 2014 -V Bratislave sa zrazil autobus MHD a hasičské auto, nehoda si vyžiadala 17 zranených, dvaja z nich utrpeli ťažké a piati stredne ťažké zranenia.

4. marec 2014 – Autobus s 35 šičkami z koštianskeho závodu sa čelne zrazil s protiidúcim autom a skončil prevrátený v poli. Vodičku auta odviezol vrtuľník s ťažkými zraneniami do nemocnice.

18. mája 2014 – Tragická nehoda neďaleko Myjavy, po zrážke kamióna a autobusu ostal jeden mŕtvy.
(ben)

Agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #žiaci #autobus