Dve napadnutia za jeden týždeň s tragickým koncom

Za jeden týždeň zomreli dvaja nevinní ľudia iba preto, že sa náhodou dostali do rany agresívnym útočníkom.

15.07.2014 08:49
debata (13)

V Nálepkove v okrese Gelnica 56-ročného muža dobila na smrť skupina siedmich páchateľov pre cigarety. Dvaja z nich boli miestni recidivisti vo veku 19 a 16 rokov, dvaja dosiaľ súdne netrestaní vo veku 14 a 15 rokov a traja maloletí. Udalosť sa stala zhruba pred dvoma týždňami, no polícia len včera štyroch z nich obvinila z obzvlášť závažného zločinu lúpeže.

Dvakrát súdne trestaný 19-ročný Roman a raz trestaný 16-ročný mladík sú v cele policajného zaistenia. Vyšetrovateľ dal už návrh na ich väzobné stíhanie. Ďalší dvaja sú stíhaní na slobode. Vyšetrovateľ ich obvinil z obzvlášť závažného zločinu lúpeže a nie zo zločinu zabitia, pretože muža napadli s úmyslom okradnúť ho.

„V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov, u mladistvých sa trestná sadzba znižuje na polovicu,“ uviedli z tlačového odboru krajskej polície v Košiciach. Troch maloletých pre ich nízky vek nie je možné stíhať. Polícia bude preverovať trestnú zodpovednosť ich rodičov či zákonných zástupcov.

Skupina útočníkov stretla 56-ročného muža podľa zistení polície 5. júla večer na cintoríne v Nálepkove. Mladíci si od neho pýtali tabak a cigarety. Keď im ich muž odmietol dať, zvalili ho na zem, kde ho udierali a kopali. Keď zostal bezvládne ležať, vzali mu z vrecka nohavíc tabak, cigary, cigaretové papieriky a zápalky. Vzali mu tiež pletený opasok, ktorý mal okolo pása. Na následky mnohých zranení zomrel päť dní po útoku.

K podobnému brutálnemu incidentu došlo 2. júla v Oboríne v okrese Michalovce. Dvaja dospelí muži, dve ženy a jeden mladistvý vo veku 17 rokov napadli 35-ročnú ženu a jej 31-ročného brata. Ten útok neprežil. Výtržníci vošli cez otvorenú bránu po hádke so ženou na pozemok jej rodinného domu. Jedna z páchateliek ju začala udierať palicou. Na pomoc jej prišiel brat, ktorého napadli ďalší traja páchatelia. Muž zraneniam v nemocnici podľahol, žena sa zo zranení liečila týždeň.

Polícia obvinila 38-ročného muža a mladistvého zo zločinu zabitia. Starší je vo väzbe, v prípade viny mu hrozí sedem až 10 rokov väzenia, u mladšieho sa trest kráti na polovicu. Všetci piati sú obvinení z prečinu výtržníctva.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #napadnutie