Argentína je kúsok od bankrotu, tlačí ju čas

Rozhovory medzi Argentínou a prostredníkom vymenovaným súdom v USA o argentínskom dlhu zatiaľ nedospeli k dohode a v stredu budú pokračovať. Po niekoľkohodinovom rokovaní to v New Yorku vyhlásil argentínsky minister hospodárstva Axel Kicillof.

30.07.2014 06:30
debata (1)

Argentína musí najneskôr v stredu vyriešiť spor s veriteľmi, ktorí sa po jej štátnom bankrote v rokoch 2001 a 2002 odmietli zapojiť do reštrukturalizácie dlhu. V opačnom prípade krajine hrozí už druhý štátny bankrot za posledných 13 rokov.

„Nemôžem poskytovať informácie,“ povedal podľa agentúry Reuters argentínsky minister po tom, čo v noci miestneho času opustil kanceláriu súdom menovaného sprostredkovateľa. „Pracujeme,“ uviedol tiež.

Argentína, ktorá má tretiu najväčšiu ekonomiku v Latinskej Amerike, sa po sérii porážok pred americkými súdmi dostane druhýkrát za 13 rokov do stavu insolvencie, ak nezaplatí držiteľom pôvodných nereštruktura­lizovaných argentínskych dlhopisov. Tí po bankrote Argentíny odmietli pristúpiť na podmienky reštrukturalizácie a požadujú od Buenos Aires plnú hodnotu dlhopisov súdnou cestou.

Argentína žiada odklad skoršieho súdneho verdiktu z roku 2012, ktorý krajine nariadil vyplatiť žalujúcim vlastníkom pôvodných dlhopisov 1,33 miliardy dolárov plus úroky skôr, než vyrovná splatnú čiastku vlastníkom reštrukturali­zovaných dlhopisov.

Konečný termín 30 dní na úhradu vyprší v stredu o polnoci newyorského času, napísala agentúra Reuters. Argentína má dovtedy čas na to, aby buď dosiahla dohodu, alebo fondom zaplatila, alebo si zaistila odklad súdneho verdiktu, ktorý viedol k stanoveniu tejto lehoty.

Kicillof sa v utorok v newyorskej kancelárii prostredníka Daniela Pollacka objavil prvýkrát po viac než troch týždňoch. Jeho doterajšia neprítomnosť vyvolávala otázky, do akej miery je Buenos Aires odhodlané dosiahnuť dohodu s vlastníkmi nereštruktura­lizovaných dlhopisov.

Pollack v utorok podľa Reuters uviedol, že argentínska vláda a riaditelia veľkých hedgeových fondov sa vôbec prvýkrát stretli zoči-voči.

Argentína odmieta vyplatiť vlastníkom nereštruktura­lizovaných dlhopisov v obave, že k niekoľkým žalujúcim fondom sa pripoja ďalší veritelia, ktorí tiež nesúhlasili s výmenou dlhopisov. Celková nárokovaná suma by tak mohla podľa Buenos Aires dosiahnuť 15 miliárd dolárov, čo je viac ako polovica súčasných devízových rezerv Argentíny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Argentína