Nehody na cestách si vyžiadali ďalšie obete

Traja mŕtvi a päť zranených. Taká je smutná bilancia štvrtkovej noci na slovenských cestách. Na severnom úseku diaľnice D1 zrazil vodič neosvetleného chodca.

09.08.2014 10:22
debata

Na obchvate Trnavy došlo k hromadnej havárii štyroch osobných áut a v Banskej Bystrici zabilo auto 41-ročného chodca na priechode. Tragicky sa skončila dovolenka slovenskej rodiny, ktorá sa vracala z dovolenky v Chorvátsku. Ich auto ešte v nedeľu havarovalo v Maďarsku, pri nehode zomrela jedna žena.

Pri nehode pri Trnave zahynul päťdesiatnik, šofér auta Ford Focus, ktorý prešiel do protismeru. Prvé oprotidúce auto Fiat Marea sa mu ešte stihlo uhnúť a vyletelo do poľa, pričom posádka utrpela len ľahšie zranenia, no ďalšie dve autá Ford C-Max a Citroën C4 sa zrážke nevyhli. Ich šoféri a spolujazdci sa tiež zranili len ľahko. „Zranení účastníci nehody boli prevezení na ošetrenie do nemocnice. Vo Forde C-Max sa viezlo aj dvojročné dieťa, ktoré bolo riadne pripútané v autosedačke a utrpelo len ľahké zranenia,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Martina Kredatusová.

Prečo šofér prešiel do protismeru, nie je jasné. Odpoveď na túto otázku prišiel na miesto havárie hľadať aj znalec z odboru cestnej dopravy. Polícia zároveň žiada svedkov, aby sa prihlásili na čísle 158 a pomohli objasniť nehodu.

Na diaľnici medzi Ružomberkom a Liptovským Mikulášom krátko pred polnocou zrazil 28-ročný vodič Škody Octavia 53-ročného chodca. Zachytil ho v ľavom jazdnom pruhu. Šofér okamžite zastal, no kým mu stihol prísť na pomoc, chodca prešlo ďalšie auto, ktoré šoféroval 20-ročný Poliak. Päťdesiatnik utrpel podľa záchranárov zranenia nezlučiteľné so životom.

„Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Okolnosti smrteľnej dopravnej nehody a miera zavinenia sú predmetom vyšetrovania. Bola nariadená súdna pitva,“ naznačila hovorkyňa žilinských policajtov Jana Balogová. Dodala, že príčinou nehody je pravdepodobne nezodpovednosť chodca.

Muž totiž kráčal neosvetlený, okrem toho na štvorprúdovke nemal čo robiť. Zákon zakazuje pohyb chodcov na diaľnici. U žiadneho z vodičov polícia nezistila prítomnosť alkoholu.

V Maďarsku sa ešte v nedeľu stala tragická dopravná nehoda, pri ktorej zahynula Slovenka. V aute sedela rodina, ktorá sa vracala z dovolenky v Chorvátsku. Muž je v maďarskej nemocnici ťažko zranený, v nemocnici sú aj dve zranené deti. „Môžem potvrdiť, že nehoda sa stala na území Maďarska. Náš zastupiteľský úrad poskytol a naďalej poskytuje rodine maximálnu súčinnosť a aktívne komunikuje s príslušnými úradmi a inštitúciami na Slovensku i v Maďarsku,“ reagoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. Podľa neho ministerstvo v takýchto prípadoch informuje rodinných príslušníkov na Slovensku. Komunikuje s nemocnicou i poisťovňou, kde boli účastníci nehody poistení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehody #dopravná nehoda