Po trojdňovom pátraní v Tatrách našli Holanďana mŕtveho

Po trojdňovom pátraní našli horskí záchranári nezvestného 59-ročného holandského turistu mŕtveho. Ešte vo štvrtok v noci sa na záchranárov obrátila holandská turistka s prosbou o pomoc. Jej manžel sa nevrátil z plánovanej túry na Jakubinú v Západných Tatrách. Posledný telefonický kontakt mali spolu podvečer, kedy jej manžel oznámil, že zostupuje po zelenom chodníku cez Jakubinú do Račkovej doliny, informovala Horská záchranná služba.

10.08.2014 17:00
debata (1)

Od piatku rána pátralo po nezvestnom turistovi 40 profesionálnych a dobrovoľných záchranárov spolu s ôsmimi záchranárskymi psami. Záchranári prehľadali oblasť Račkovej a Jamnickej doliny, ale aj hrebeň Otrhancov. Po zlepšení počasia sa do pátrania zapojil aj vrtuľník. Horská záchranná služba požiadal o pomoc aj poľských horských záchranárov TOPR. Poliaci prehľadali poľskú stranu Hrubého vrchu po zemi i zo vzduchu. Pátranie bolo v piatok neúspešné.

Po nezvestnom turistovi pátrali záchranári aj v sobotu s nasadením množstva záchranárov i pátracích psov. Záchranári prehľadali žľaby z Otrhancov do Račkovej a Jamnickej doliny. Turistu ani v sobotu nenašli. Do pátrania sa dnes zapojila aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba. Posádka vrtuľníka s dvoma horskými záchranármi na palube opätovne prešla oblasť Otrhancov. V tom čase po zemi pátralo po nezvestnom ďalších 32 horských záchranárov so štyrmi psami.

Okolo poludnia našla pozemná skupina v kotli pod Jakubinou 59-ročného Holanďana, žiaľ bez známok života. Záchranári následne nabalili telo nebohého a za pomoci nosidiel ho transportovali do ústia Račkovej doliny, kde ho odovzdali polícii a pohrebnej službe. Turista zrejme počas búrky z nezistených príčin opustil značkovaný chodník a dostal sa do náročného skalnato-trávnatého terénu.

Presnú príčinu úmrtia holandského turistu určí až pitva. Za posledných desať rokov je to už tretia rozsiahla pátracia akcia v tejto oblasti, ktorá sa tentoraz neskončila šťastne. Oveľa viac šťastia mal v roku 2006 vtedy desaťročný britský chlapec, ktorého záchranári vrátili rodičom živého a zdravého.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry #mŕtvy #turista