Strelec z Liptova nemusel byť na slobode

Muž, ktorý v pondelok popoludní zastrelil svoju bývalú partnerku, jej matku a napokon aj seba, bol len mesiac na slobode.

19.08.2014 20:00
Liptovská Lúžna, vražda Foto: ,
Dom, kde boli zavraždené matka s dcérou, sa nachádza na spoločnom dvore, na ktorom je viacero rodinných domov. Strelec najprv búchal a potom strieľal do dverí. Susedia počuli viacero výstrelov.
debata (2)

Síce si odpykal tresty za predchádzajúce trestné činy, no ešte v čase, keď bol vo väzení, ho znovu obžalovali z ďalších závažných trestných činov, ako z nebezpečného vyhrážania, nedovoleného ozbrojovania či ublíženia na zdraví. Aj napriek tomu neputoval z väzenia do zadržiavacej väzby, ale na slobodu.

„Boli sme prekvapení, že zase bol na slobode. Tak sa to vypomstilo,“ povedal ešte v pondelok starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík. Tragédii sa zrejme dalo zabrániť, keby Ivan Š. (42) zostal vo väzbe. Na slobode bol len chvíľu, no za ten čas sa vraj stihol vyhrážať bývalej družke. Tá však zrejme žiadnu oficiálnu sťažnosť či oznámenie o nebezpečnom správaní druha na políciu nepodala. A tak nik nekonal.

„Vyhrážal sa stále,“ tvrdil po tragédii priateľ sestry zabitej Kataríny (45) Radoslav. Uviedol, že Ivan, ktorý na ženy strieľal, bol do bývalej partnerky stále zamilovaný, no ona ho už nechcela. Podľa Radoslava sa jej vyhrážal od zabitia až po vypálenie domu.

Polícia však uvádza, že za mesiac, čo bol Ivan¤Š. doma, až do pondelkovej tragédie neprijala od poškodených žien žiadne oznámenie týkajúce sa jeho násilného správania a v dome za tento čas ani nezasahovala.

Dvere domu, kde boli zavraždené matka s dcérou. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Liptovská Lúžna Dvere domu, kde boli zavraždené matka s dcérou.

„Polícia na to, aby mohla v období od 16. júla 2014 do 18. augusta 2014 konať, nemala od poškodených, respektíve inej osoby, podnet vo forme oznámenia o priestupku alebo o trestnom čine a ani nedisponovala takými informáciami, ktoré by odôvodňovali obavu zo spáchania incidentu,“ tvrdí hovorca krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Podľa medializovaných informácií Katarína sa pred Ivanom¤Š. takmer mesiac skrývala u svojej mamy. Až v nedeľu, deň predtým, ako ju zastrelil, sa mala vrátiť spolu s mamou do domčeka v Liptovskej Lúžnej.

Polícia v súvislosti s Ivanom Š. riešila tri prípady nebezpečného vyhrážania sa jeho bývalej družke Kataríne. Počas vyšetrovania bol vo väzbe. Dva prípady ukončila v roku 2013 návrhom prokurátorovi na podanie obžalôb na obvineného muža. Súd mu vzápätí vymeral podmienečný trest. Ten však porušil, a tak ho 16. januára tohto roku zavreli do väzenia na šesť mesiacov.

Pokiaľ bol za mrežami ukončila polícia ďalší prípad a prokurátor podal 24. júna návrh na obžalobu pre prečiny nebezpečného vyhrážania, porušovania domovej slobody, ublíženia na zdraví, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečin krádeže. Sudkyňa vytýčila pojednávanie na 28. júla, na ktoré prišli aj už nebohé ženy, aj obžalovaný. Odročené však bolo na september.

Prečo sa Ivan Š. dostal z väzenia na slobodu a neskončil vo väzbe? „V čase podávania poslednej obžaloby sa stále nachádzal vo výkone trestu odňatia slobody, ktorý má prednosť pred väzbou, a prokurátor nemohol podať naňho návrh na vzatie do väzby. Prokurátor je oprávnený podať súdu návrh na vzatie obvineného do väzby len počas prípravného konania, teda do podania obžaloby. Od podania obžaloby disponuje všetkými procesnými oprávneniami súd,“ vysvetlil prokurátor krajskej prokuratúry Matúš Harkabus.

Aj polícia sa odvoláva na súd, ktorý mal rozhodnúť o ďalšom osude obžalovaného. „Súd po prepustení obžalovaného z výkonu trestu nerozhodoval o opätovnom vzatí do väzby, keďže neboli zistené žiadne skutočnosti, ktoré by nasvedčovali, že obžalovaný by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Ak by súdu boli oznámené takéto skutočnosti, súd je povinný sa tým zaoberať,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová.

V pondelok 18. augusta si Ivan¤Š. najprv kúpil víno v miestnom obchode a potom zastrelil Katarínu a jej 65-ročnú matku v drevenici, kde Katarína žila s mladšou sestrou. Potom zašiel za neďaleký obchod a krčmu a zbraň z obdobia druhej svetovej vojny obrátil proti sebe. Všetci traja boli na mieste mŕtvi.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Liptovská Lúžna