Dôchodca zomrel v bazéne na infarkt, personál to nezistil

Zlyhal dozor alebo v horúcom bazéne nemal dôchodca čo hľadať? Prípad 77-ročného muža z Nemecka, ktorého našli mŕtveho v bazéne v piešťanských kúpeľoch, vyvoláva veľa otázok.

06.10.2014 14:25 , aktualizované: 19:45
debata

Odpoveď by mala dať polícia, ktorá už začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia. Krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová potvrdila, že lekár, ktorý robil obhliadku tela, vylúčil cudzie zavinenie. „Muž zomrel na infarkt a lekár nariadil súdnu pitvu. Jej výsledky ešte nie sú známe. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia,“ informovala Linkešová.

Telo 77-ročného muža našla v bahennom kúpeli klientka kúpeľov v sobotu ráno. Kde sa v tom čase nachádzal personál, zatiaľ nie je jasné. Pri bazénoch musí byť dozor, a zvlášť ak je to pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Upravuje to vyhláška ministerstva zdravotníctva o materiálno-technickom a personálnom zabezpečení liečebných kúpeľov. Tá stanovuje, že v balneoprevádzke musia byť sanitári. Ich počet závisí od množstva lôžok, ktoré kúpele majú. Na sto postelí by podľa vyhlášky mali byť v balneoprevádzke minimálne traja.

Ako bol zabezpečený pri bazénoch dozor v čase mužovho úmrtia, marketingová manažérka Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Tatiana Šuláková neuviedla. „Nemôžeme komentovať podrobnosti, pretože nešťastná udalosť je predmetom prešetrovania,“ povedala a dodala, že k tejto udalosti neposkytnú viac informácií, pretože nemajú súhlas najbližšej rodiny klienta.

Kúpele sa zameriavajú najmä na liečbu reumatických ochorení a ochorení pohybového aparátu. Zdroj z prostredia fyzioterapie a balneológie, ktorý nechcel zverejniť meno, si myslí, že problém nemusel byť v dohľade. Terapeut sa podľa neho mohol nachádzať na pracovisku, ale mohol byť o dve kabínky ďalej. „Každý pracovník má na starosti viacero klientov. Okrem bazéna pripravuje aj ďalšie procedúry, napríklad bahenné zábaly a podobne. Skôr by bola namieste otázka, či bol správne indikovaný bahenný kúpeľ,“ ozrejmuje situáciu zdroj. Ak išlo o staršieho človeka, mohol podľa neho mať aj iné zdravotné problémy, napríklad srdcové či cukrovku. „Ak však išlo o samoplatiaceho klienta, mohol dostať viaceré procedúry, hoci by ich vôbec nemal absolvovať,“ podotkol.

Podľa ministerstva zdravotníctva každého pacienta, ktorý v kúpeľoch absolvuje liečebné procedúry, aj keby išlo o dva dni, musí najprv vyšetriť lekár. „Je potrebné rozlišovať, či ide pacient na liečebný, alebo wellness pobyt. Pri liečebnom pobyte musí absolvovať vstupnú lekársku prehliadku,“ tvrdí hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Pri wellness pobytoch lekárska prehliadka nie je potrebná.

Webová stránka piešťanských kúpeľov udáva, že bahenný bazén má 39 až 40 stupňov Celzia. Mohlo sa stať, že dôchodcovi prišlo zle, aj keby nemal problém so srdcom. Kardiológ Štefan Farský hovorí, že do vody okolo 40 stupňov by nemal chodiť človek nad 65 rokov. U neho je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že bude mať napríklad zúžené cievy a pri vstupe do vody či bahna môže dostať infarkt. „Pri výpočte kardiovaskulárneho rizika je vo všeobecnosti jeden z faktorov vek, preto by som do takej teplej vody či bahna 77-ročného pacienta nepúšťal, aj keď má dobrý cholesterol či tlak,“ vysvetľuje Farský. Teplá voda srdciarom podľa neho pomáha, ale iba ak má menej stupňov. Na zlepšenie funkcie srdca sú vhodné teploty okolo tridsať stupňov.

Okrem polície by sa prípadu mal venovať aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ten to zatiaľ podľa jeho hovorkyne Sone Valášikovej nerieši. „K dnešnému dňu sme žiadny podnet nedostali,“ odôvodnila v pondelok Valášiková.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Piešťany #srdcový infarkt