Dievčatá, ktoré ušli z detského domova v Hlohovci, už našli

Dievčatá, ktoré v utorok ušli z detského domova Compass v Hlohovci, už našli a zdravé vrátili do domova. Polícia preto po šiestich chovankyniach vo veku od 15 do 17 rokov, odvoláva pátranie, informovala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

29.10.2014 09:18
debata

Dievčatá ešte v nedeľu večer samy opustili zariadenie a nebolo známe, kam sa vybrali, či spolu, alebo každé z dievčat odišlo na vlastnú päsť.

Polícia neprijala žiaden podnet, ktorý by nasvedčoval tomu, že by v domove dochádzalo k nejakým neprávostiam voči chovancom.

Podľa Mariany Kováčovej, riaditeľky Centra Slniečko, ktoré pomáha týraným a zneužívaným deťom, bývajú spoločné úteky v pubertálnom veku časté. „Niekedy je za tým sila domova, niekedy zážitok, ktorý chcú prežiť. V rovesníckych skupinách sa často objaví vodca, ktorého ostatní poslúchajú. Niečo podobné sa stávalo aj v našom krízovom stredisku,“ naznačila.

Na stránke detského domova Compass sa uvádza, že sa zameriava na zmiernenie porúch psychického, osobnostného a sociálneho vývinu u detí. Podľa Kováčovej takéto zariadenia zvyčajne fungujú v určitom režime a práve nastolenie pravidiel a zvykov môže u detí s poruchami správania podnietiť útek.

„Často sú to deti, ktoré boli záškolácke a boli zvyknuté na voľnejší spôsob života. Nemožno však vylúčiť ani to, že sa niečo mohlo stať v domove,“ dodala. Detský domov Compass má kapacitu 16 miest, klienti tú bývajú až do dospelosti a osamostatnenia, najdlhšie do 25 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #útek #Detský domov