Zo smrti 22-mesačného dieťaťa obvinili rodičov

Len 22-mesačný chlapček na východe Slovenska zomrel na zápal tenkého a hrubého čreva iba preto, lebo rodičia jeho chorobu zanedbali. Potvrdil to znalec a polícia včera rodičov obvinila. Podľa detského lekára Mária Mora dieťa muselo vykazovať také známky ochorenia, ktoré rodičia nemohli prehliadnuť.

19.11.2014 12:45
debata (1)

Napríklad malo hnačku a teplotu, vracalo, bolo nepokojné, nechutilo mu jesť ani piť. Či sa o rodinu zaujímali sociálni pracovníci, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny včera Pravde nepovedalo.

Dieťa priniesli do michalovskej nemocnice v auguste. Ako uviedol jej hovorca Tomáš Kráľ, chlapčeka priviezol na detské oddelenie cudzí človek. „Dieťa bolo v ťažkom stave a v ohrození života a vzhľadom na jeho stav bolo okamžite prevezené na intenzívne oddelenie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach,“ povedal Kráľ s tým, že informácie o rodičoch nemocnica nemá.

Chlapček v deň istý deň zomrel. „Maloleté dieťa v dôsledku zlyhania životne dôležitých orgánov pri septickom stave, zápale tenkého a hrubého čreva, výrazne hygienicky zanedbané, ešte v ten istý deň zomrelo,“ povedal o prípade krajský policajný hovorca v Košiciach Alexander Szabó.

Podľa Szabóa zo znaleckého posudku vyplýva, že ak by dieťaťu bola poskytnutá zdravotná starostlivosť včas, dnes by žilo. „Bol to následok závažného zanedbania starostlivosti o dieťa zo strany rodičov,“ zdôraznil a dodal, že rodičia porušili dôležitú povinnosť vyplývajúcu zo zákona o rodine a to je dôsledne sa starať o zdravie a všestranný vývoj maloletého dieťaťa. Obvinení rodičia sú podľa hovorcu stíhaní na slobode a v prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Pediater Mário Moro si myslí, že dieťa pri takomto zápalovom ochorení muselo mať také prejavy, ktoré si rodič musí všimnúť a označiť za chorobné. „Dieťa muselo mať doma príznaky, ktoré by za normálnych okolnosti viedli rodičov k doktorovi,“ povedal Moro. A tie podľa neho netrvali iba pol dňa, ale museli sa prejavovať dlhšie. Na liečbu tohto zápalového ochorenia sa používajú antibiotiká.

Denník Pravda oslovil aj Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny s otázkami, či o problémovej rodine jej regionálne pracovisko vedelo a či robilo v nej dohľad. Jana Lukáčová z ústredia uviedla, že odpovedia neskôr. „Informácie o tomto prípade ešte pripravujeme,“ reagovala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #choroba #rodičia #trestné stíhanie