Nehody ochromili železnicu aj diaľnicu

Dve vážne nehody vo štvrtok paralyzovali dopravu na niekoľko hodín na hlavných ťahoch Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja.

15.01.2015 10:11 , aktualizované: 15:41
debata (3)

Prvá sa stala na železničnom priecestí v Púchove a odstavila železničnú dopravu. Druhá, hrozivo vyzerajúca hromadná zrážka zablokovala premávku na rýchlostnej ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou. Nehody si vyžiadali dve obete a približne 9 ranených.

V prípade rýchlostnej cesty R1 PR1BINA ide o prvú smrteľnú nehodu od októbra 2011, keď bola táto prvá cesta postavená cez PPP projekt slávnostne otvorená. Najprv sa tu hromadne zrazilo päť osobných áut, jedno skončilo mimo cesty na streche. Keď sa k nim blížil kamión, začal spomaľovať, aj sa mu podarilo včas zabrzdiť, ale kuriér v dodávke jazdiaci za ním to už nestihol a vo vysokej rýchlosti narazil do zadnej časti návesu. Celá kabína dodávky zostala zakliesnená pod kamiónom a jej šofér nemal šancu to prežiť. V ostatných autách utrpeli cestujúci ľahšie zranenia.

Príčiny nehody sa podľa nitrianskej policajnej hovorkyne Boženy Bruchterovej vyšetrujú. Jednou z pravdepodobných príčin je zrejme nepozornosť. Vozovka bola síce v čase nehody mokrá, ale v plnej miere zjazdná a spôsobilá na premávku. Potvrdil to Robert Kišš, hovorca spoločnosti Granvia Operation, ktorá spravuje cestu R1. „Polícia nevzniesla žiadnu výhradu voči stavu vozovky. Cestu sme v noci chemicky ošetrili soľou, urobili sme opatrenia proti vytváraniu námrazy. Vždy je lepšie urobiť preventívny zásah ako potom nápravný, i keď v prípade kalamity to z kapacitných dôvodov nie je celkom možné. Vozovka je však pod nepretržitým dohľadom. Sledujeme predpovede počasia, máme vlastné stanice, vieme teplotu vzduchu, rosný bod a podľa toho sa vždy zariadime,“ uviedol hovorca. Po ceste navyše chodí v pravidelných približne dvojhodinových intervaloch hliadka, ktorá fyzicky preveruje stav vozovky.

Na ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou... Foto: KR HAZZ NITRA
nehoda, R1 Na ceste R1 medzi Nitrou a Banskou Bystricou došlo k zrážke viacerých áut.

Kišš takisto potvrdil, že je to prvá smrteľná nehoda na ceste, ktorú spravujú. Pripomenul, že od jej otvorenia ňou prešlo približne 28,5 milióna vozidiel, pričom z roka na rok sledujú, ako rastie intenzita vozidiel. „Vodiči ju vo väčšej miere využívajú, za minulý rok sme prekročili hranicu 10 miliónov vozidiel,“ dodal. So stúpajúcou intenzitou dopravy rastie aj riziko nehôd, pričom najčastejšími príčinami sú podľa polície vysoká rýchlosť a nedostatočné venovanie sa vedeniu vozidla, čo zrejme zohralo svoju úlohu aj pri štvrtkovej tragickej nehode.

V Púchove sa zrazil vlak so Škodou Octavia, v ktorej zahynul 24-ročný vodič. Auto zakliesnené pod vlakom zatarasilo obe traťové koľaje a všetky vlaky jazdiace v úseku Púchov – Považská Bystrica zostali na niekoľko hodín stáť. Cestujúci museli využiť náhradnú autobusovú dopravu. „Vlaky začali premávať od 11.45 aspoň po jednej koľaji,“ informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #R1 #hromadná nehoda