Za päťeurový úplatok dostal penzista polročnú podmienku

Pre päťeurový úplatok lekárovi prežil 80-ročný dôchodca zrejme ťažké chvíle. Jeho prípad sa dostal dokonca aj na Najvyšší súd. Ťahanice po súdoch vyústili do utorkového rozsudku.

17.02.2015 15:18 , aktualizované: 18:08
debata (65)

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici mu udelil polročné väzenie s podmienečným odkladom na jeden rok.

Penzistu Jozefa G. z obce Plaveč, v okrese Stará Ľubovňa, súd potrestal za to, že svojmu lekárovi dal päť eur, aby synovi predĺžil práceneschopnosť. Podľa sociológa ide o neprimerane tvrdý trest, ktorý nezohľadňuje okolnosti, za akých ku skutku došlo. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor aj obhajca dôchodcu sa môžu odvolať do 15 dní.

Prečítajte si glosu Martina Krna Exemplárny prípad.

Súd pôvodne uznal penzistu za vinného z prečinu podplácania, no obhajca podal proti trestnému rozkazu odpor. Po dokazovaní, kde sa použil aj policajný videozáznam z podplácania, súd dôchodcu oslobodil. Prokurátor sa proti rozhodnutiu odvolal a vec sa dostala až na Najvyšší súd. Ten nariadil opätovné pojednávanie z dôvodu, že súd sa s dôkazmi nevysporiadal dôsledne.

Podľa sociológa Stanislava Buchtu ide o nemiestne tvrdý trest, hoci podľa Trestného zákona je v poriadku. „Trest nezohľadňuje sociálny kontext dôchodcu. Ak porovnáme situáciu, že 80-ročný muž dá úplatok vo výške päť eur a dostane polročnú podmienku, s úplatkami vo verejnej sfére, môže to vzbudzovať len úsmev,“ zhodnotil. Tvrdý trest podľa neho vysiela signál verejnosti o tom, že naše súdnictvo akoby sa vyžívalo v menších prípadoch, ktoré nie sú z hľadiska spoločenského významu až také nebezpečné, a veľké kauzy a machinácie, ktoré vzbudzujú v ľuďoch oprávnené obavy, zostávajú nepotrestané.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS skonštatoval, že vymeranie polročnej podmienky je v tomto prípade bizarné. Podľa neho je to spôsobené tým, že súd sa striktne držal formálneho vymedzenia trestného činu. „Akonáhle sa naplnia znaky skutkovej podstaty, môžu nastať aj situácie, ktoré sú bizarné. Polícia, prokurátor aj súd sú viazaní zákonom a môžu sa pohybovať len v mantineloch, ktoré im zákon umožňuje,“ vysvetlil. Ak bol čin preukázaný a nebolo možné uplatniť žiadne poľahčujúce okolnosti podľa neho môže dôjsť aj k udeleniu tohto trestu.

Lekár, ktorý päť eur zobral, je stíhaný pre podozrenie z prijímania úplatku v tomto a v ďalších dvoch prípadoch.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #lekári #úplatok