Utiekla cez okienko na výdaj stravy a potom skočila

Nitrianska nemocnica čelí podozreniu, že v prípade 17-ročnej Natálie zanedbala zdravotnú starostlivosť. Podnet na zariadenie podala matka dievčaťa.

26.02.2015 07:29
nemocnica, Nitra, polícia Foto: ,
Psychiatria sídli v nitrianskej nemocnici v tejto budove vľavo na prvom poschodí.
debata

Natália v stredu vyskočila z okna na prvom poschodí psychiatrickej kliniky Fakultnej nemocnice Nitra. Vyšetrovatelia prišli do nemocnice hneď po nešťastí. Ako sa dievčaťu podarilo dostať k voľnému oknu, zostáva nezodpovedané. Okná, dvere či balkóny psychiatrických oddelení musia byť totiž zabezpečené tak, aby ich zvnútra pacienti nevedeli otvoriť.

Podľa riaditeľa nemocnice Jozefa Valockého dievča po páde dopadlo na trávnatú plochu. Dodal, že jeho stav je stabilizovaný, má zlomený jeden stavec, vnútorné zranenia nezistili. „Dievča utrpelo polytraumatizmus, teda viacero vážnych poranení na tele, okamžite bolo prevezené na kliniku úrazovej chirurgie a ortopédie,“ informoval Pravdu Boris Chmel, manažér pre komunikáciu s verejnosťou Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

Natália¤ležala na pedopsychiatrickom oddelení. Valocký tvrdí, že lôžková časť tohto oddelenia je vybavená ochrannými prvkami, ako sú nerozbitné sklá v oknách, kľúčom uzatvárateľné kľučky okien a mreže. Dievčaťu sa podľa neho v nestráženej chvíli podarilo uniknúť pozornosti personálu. „Pacientka sa dostala cez podávacie okienko na stravu do služobného priestoru výdaja stravy a odtiaľ vyskočila z okna,“ informoval riaditeľ Valocký.

Riaditeľ už nevysvetlil, či okná miestností, ktoré používa personál, majú také isté ochranné prvky ako izby pacientov. Nepovedal ani to, či okienko na stravu bolo zatvorené a kde sa v tom čase nachádzali zdravotníci.

Psychiater Miroslav Čerňan odhaduje, že sa pod nešťastie mohol podpísal ľudský faktor. Výdajné okienko podľa neho bez dozoru nemalo byť otvorené. „Pacientka vyhodnotila situáciu tak, že sa dá použiť tento únikový priestor. Zámer jej vyšiel," dodal. V akútnom štádiu liečby je zvýšený akcent na dohľad nad pacientom veľmi dôležitý. „Duševne chorí pacienti sú nevyspytateľní, a to hlavne tí, ktorí majú sklony k sebapoškodzo­vaniu,“ pripomenul psychiater.

Prípadom sa zaoberá polícia. Matka dievčaťa podala na políciu podnet pre podozrenie zo zanedbania zdravotnej starostlivosti. Pre Pravdu túto informáciu potvrdila hovorkyňa KR¤PZ v Nitre Renáta Čuháková, ktorá viac k prípadu zatiaľ nechcela prezradiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #samovražda