Polícia odhalila obchodníkov s ľuďmi. Zo sociálne slabších si spravili otrokov

Policajti rozložili skupinu, ktorá si zarábala obchodovaním s ľuďmi. Ich otrokmi boli bezdomovci, osoby zo sociálne slabších rodín aj tehotná telesne postihnutá žena, ktorí museli žobrať v zahraničí.

09.04.2015 14:13
polícia, obchodovanie s ľuďmi Foto: ,
Policajti rozbili skupinu, ktorá zneužívala sociálne slabších a nútila ich žobrať.
debata (3)

Päť osôb už čelí obvineniam. Pri utorkovej akcii v Rimavskej Sobote našli v zdanlivo neobývaných chatrčiach 11 ich obetí.

Policajná hovorkyňa Denisa Baloghová informovala, že 32-ročný Roland S., 35-ročná Dáša B., 40-ročná Patrícia B., 56-ročný Koloman Š. a 50-ročná Mária Š. im nasľubovali dobre platenú prácu na stavbách, ale aj vysoké provízie zo žobrania.

Pri utorkovej akcii v Rimavskej Sobote našli v... Foto: SITA, Prezídium PZ
polícia, obchodovanie s ľuďmi Pri utorkovej akcii v Rimavskej Sobote našli v zdanlivo neobývaných chatrčiach 11 ich obetí.

Zneužívali ich ťažkú životnú situáciu, vážne zdravotné problémy, ale aj závislosť na alkohole a omamných látkach. Postupe ich vozili do Nemecka, kde celé dni žobrali. Stravu dostali raz denne, spávali pod prístreškom, v stane či aute. Dostávali bitku, ale dávali im aj návykové látky, aby neušli. Všetky peniaze museli odovzdávať, čo bolo asi 300 eur denne.

Jeden bezdomovec dokázal za deň vyžobrať až 50 eur. Po návrate na Slovensko ich mali pod dohľadom, brali im sociálne dávky aj invalidné dôchodky. Tehotnú telesne postihnutú ženu nútili piť alkohol a brať omamné látky. Chceli z nej totiž čo najviac profitovať, no keď napriek tomu nepotratila, zariadili jej lekársky zákrok.

Policajti našli množstvo dôkazov, medzi nimi aj... Foto: SITA, Prezídium PZ
polícia, obchodníci s ľuďmi Policajti našli množstvo dôkazov, medzi nimi aj 50 kilogramov mincí, ktoré vyžobrali ich obete.

Ako uviedla Baloghová, obvinenie z obchodovania s ľuďmi tak bolo rozšírené aj o trestný čin nedovoleného prerušenia tehotenstva. Pri policajnej akcii policajti zaistili viacero listinných dôkazov ako rodné listy, rozhodnutia o vyplácaní sociálnych dávok, dôchodkov, takmer 5-tisíc eur, 50 kg mincí vo vreci a dve plynové pištole.

Prehľadali nielen bytové priestory, auto a garáže, ale aj hospodárske budovy, maringotky a kôlne. Vyšetrovateľ dal návrh na väzobné stíhanie hlavného organizátora. Obvineným hrozí 12 až 20 rokov za mrežami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bezdomovci #obchod s ľuďmi