Odsúdený vrah Szabó stihol prepadnúť banku

Keby nepochybili sudcovia Najvyššieho súdu, dvojnásobný vrah Štefan Szabó (48) by si už pol roka odpykával doživotný trest v Leopoldove. On si namiesto mreží užíval slobodu a ako hľadaný na úteku stihol aj prepadnúť banku v Dunajskej Strede.

20.04.2015 14:11 , aktualizované: 17:47
debata (36)
Hľadaný a na doživotie odsúdený 48-ročný Štefan... Foto: SITA, Prezídium PZ
Štefan Szabó Hľadaný a na doživotie odsúdený 48-ročný Štefan Szabó (druhý zľava), ktorého polícia zatkla v nedeľu skoro ráno v jeho dome v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede.

Od nedele je však všetko inak. Po tom, čo jeho skrýšu vyčuchal policajný pes, sa už na svet pozerá z väznice.

Polícia v pondelok zverejnila, ako vyzeral zásah na muža, ktorý v rokoch 2009 a 2012 zastrelil dvoch ľudí pre finančné spory.

Policajti začali akciu v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede ešte v noci na nedeľu, keď si vytypovali objekty, kde by mohol Szabó byť. V nedeľu ráno o šiestej vnikli do rodinného domu, kde bývala Szabóova manželka a dospelý syn. „Tí možnosť výskytu hľadaného do poslednej chvíle tajili,“ uviedol Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia.

Zásah bol podľa polície náročný nielen pre rozsiahly pozemok a stavbu, ale aj potenciálne nebezpečenstvo zo strany hľadaného. Policajti objekt uzatvorili a začali prehľadávať. „Služobný pes označil v najvyššej časti podkrovia domu utajenú skrýšu, kde sa hľadaný ukrýval. Ten ani na opakované výzvy nereagoval, z úkrytu ho museli doslova vytiahnuť členovia zásahovej jednotky,“ priblížil akciu Wäldl. Szabó sa stihol ukryť len v spodnej bielizni a jeho plne nabitá pištoľ ostala v obytnej časti domu.

Pri akcii sa nikto nezranil a neboli ani škody na majetku. Szabóa eskortovali do väznice v Leopoldove, kde si začal odpykávať doživotný trest. Zároveň ho vyšetrovateľ obvinil z bankovej lúpeže, ktorá sa stala 9.¤marca v Dunajskej Strede. „V podvečerných hodinách, zamaskovaný cez tvár čiernym šálom, namieril na 36-ročnú pracovníčku zbraň a žiadal vydať peniaze. Z obavy o svoj život mu žena vydala niekoľkotisícovú hotovosť,“ uviedla trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová. Pri lúpeži sa nikto nezranil.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku prvýkrát odsúdil Štefana Szabóa na doživotie za dve úkladné vraždy v októbri 2013, voči verdiktu sa však odvolal na Najvyšší súd. Trojčlenný senát najvyššieho súdu vinu za jednu vraždu uznal, pri druhej mal výhrady, a preto prvostupňový rozsudok zrušil a prípad vrátil späť na Špecializovaný trestný súd.

Szabó v priebehu odvolacieho konania podal aj žiadosť o prepustenie z vyšetrovacej väzby, v ktorej sedel od leta 2012. O tejto žiadosti však senát na Najvyššom súde nerozhodol. Špecializovaný trestný súd sa to potom snažil napraviť, ale bolo neskoro, dva mesiace nebolo o väzbe rozhodnuté, čím boli porušené práva obvineného. Po Szabóovej sťažnosti na Najvyšší súd ho musel iný senát z väzby prepustiť.

Od apríla 2014 bol teda Szabó na slobode. Špecializovaný trestný súd ho 13. mája v ten istý rok druhý raz odsúdil na doživotie, pričom pri rozsudku bol Szabó osobne. Znova sa odvolal na Najvyšší súd, ktorý mu napokon vlani v októbri potvrdil vinu aj za druhú vraždu a tiež aj doživotný trest. Na definitívne rozhodnutie na Najvyšší súd však už Szabó neprišiel. Keďže do väzenia sám nenastúpil, policajti po ňom začali pátrať.

Doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia dostal Szabó za vraždy dvoch mužov, ktorým dlhoval peniaze. Polícia ho zatkla pár hodín po vražde 42-ročného Tibora Kováča v obci Holiare, ktorého mal podľa súdu zastreliť nelegálne držanou zbraňou. O dva týždne na to objavili na podnikateľovej chate mŕtvolu jeho ďalšieho veriteľa 55-ročného Andreja Wolfa. Aj jeho mal podľa súdu tentoraz v Lesných Kračanoch zastreliť Szabó. Iba niekoľko týždňov pred jeho zatknutím zmizla aj podnikateľova zamestnankyňa. Polícia vtedy našla jej krv v aute obžalovaného. Jej zmiznutie doteraz polícia vyšetruje.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #vražda #zadržanie #Štefan Szabó