Dievčatko zomrelo na infekciu, súrodencov zoberie sociálka

Súrodencov jedenapolročného dievčatka, ktoré zomrelo v bratislavskej univerzitnej nemocnici na vážne infekčné ochorenie, sociálny úrad odoberie rodičom.

22.05.2015 12:35 , aktualizované: 17:55
dieťa, meningitída, ubytovňa Foto: ,
Rodina dievčatka, ktoré zomrelo na meningokokovú nákazu, býva v ubytovni v bratislavskej mestskej časti Ružinov.
debata (8)

Podľa denníka Pravda ide o problémovú rodinu, ktorá býva v jednej z bratislavských ubytovní. Je podozrenie, že rodičia svoje tri deti zanedbávali. Dieťa trpelo meningokokovou infekciou, ktorá sa šíri vzduchom. Preto sú ohrození všetci, ktorí s ním prišli do kontaktu. Hygienici už odporučili antibiotiká ostatným členom rodiny aj zdravotníkom.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská uviedla, že 18-mesačné dievčatko priviezli do nemocnice z nedele na pondelok. Hospitalizovali ho na klinike infektológie. „Dieťa priviezli v kritickom stave, žiaľ, aj napriek snahe lekárov sa ho nepodarilo zachrániť,“ uviedla Maťašovská s tým, že dôvodom úmrtia bolo vážne infekčné ochorenie – meningokoková nákaza. Následne nato prijali na infekčné oddelenie ďalšie štyri deti z rovnakej ubytovne. Dve z nich boli súrodencami 18-mesačného dievčatka. Ani u jedného sa meningokoková infekcia nepotvrdila. Deti zostávajú v nemocnici na pozorovanie, dostávajú antibiotiká. Preliečujú aj žalúdočne ťažkosti.

Rodina dievčatka a ďalších dvoch detí býva v ubytovni v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Podľa informácií Pravdy ide o problémovú sociálne slabšiu rodinu, o ktorú sa už zaujímal aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. „Zajtra už bude vydané predbežné opatrenie, aby deti boli zverené do náhradnej starostlivosti,“ reagovala hovorkyňa úradu Jana Lukáčová pre denník Pravda. Po prepustení z nemocnice pôjdu priamo do detského domova.

V rodine dievčatka, ktoré zomrelo na meningokokovú nákazu, už hygienici urobili preventívne opatrenia. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva už urobil protiepidemio­logické opatrenia, ktoré sú uvedené v odbornom usmernení pri výskyte menigokokového invazívneho ochorenia u všetkých, ktorí prišli do kontaktu s nakazeným dieťaťom,“ informovala regionálna epidemiologička Jarmila Pertináčová. Opatrenie spočíva v podaní antibiotík. Berú ich všetci členovia rodiny, rovnako aj lekári či zdravotné sestry, ktoré prišli s dieťaťom do kontaktu. Podľa hygienikov šírenie infekcie ďalej nehrozí. Dievčatko sa mohlo nakaziť od dospelých, ktorí sú nosičmi baktérie. Ak ide o prostredie s nízkym hygienickým štandardom, nákaza sa mohla rýchlo rozšíriť.

Menigokoková nákaza je infekčné ochorenie, ktoré sa šíri vzduchom pri kašli a kýchaní a predstavuje vážnu hrozbu najmä pre deti do štyroch rokov. Epidemiologička Mária Avdičová uviedla, že ide o baktériu, ktorá osídľuje horné dýchacie cesty a má v populácii veľa nositeľov. Môže ísť až o dvadsať percent. „Väčšinou nikomu nič neurobí, ale u určitých oslabených jedincov vyvolá ochorenie. U malých detí má choroba niekedy ťažký a rýchly priebeh,“ vysvetlila Avdičová. Keď sa baktéria dostane do krvného obehu, tak podľa nej vyvolá zápal mozgových blán, sepsu (otravu krvi) a môže poškodiť nadobličky. „Na Slovensku je 20 až 40 ochorení ročne, z toho sa päť a niekedy aj viac percent, bohužiaľ, končí smrťou,“ dodala. Ochorenie sa prejavuje únavou, teplotou, vracaním, bolesťami hlavy a niekedy sa objavia aj krvavé škvrny na koži. Ak lekár vysloví podozrenie na nákazu, deti musia byť rýchlo hospitalizované na infekčnom oddelení a musí byť čo najskôr začatá liečba antibiotikami.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzitná nemocnica #infekčné choroby