Časť stropu v obuvi na Dunajskej v Bratislave privalila tri ženy

Nakupovanie topánok v centre Bratislavy sa zmenilo na drámu. Na nič netušiacich zákazníkov sa zrútila časť stropu. Tri ženy vyviazli s ľahkým zraneniami. Kusy sadrokartónu, ktoré padali na zem a ničili tovar aj zariadenie obchodu, mohli spolu vážiť okolo 750 kilogramov. Prípadu sa ujala polícia aj inšpektorát práce.

01.06.2015 12:56 , aktualizované: 18:29
Baťa, strop Foto: ,
V predajni obuvi sa zrútilo približne 25 metrov štvorcových stropu.
debata (14)

K nehode došlo v pondelok pred obedom. Prečo sa izolácia zo stropu uvoľnila, zatiaľ nie je známe. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia.

„Bližšie okolnosti, ako aj príčiny tejto udalosti sú v súčasnosti predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedol Michal Szeiff, hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Predajňa tvrdí, že ide o starú budovu z 50. rokov.
V predajni obuvu sa prepadol strop počas...
+3Padajúci strop zranil troch ľudí, mali utrpieť...

Kusy materiálu privalili tri zákazníčky, spod nich ich vyslobodili hasiči. „Záchranári priviezli do Univerzitnej nemocnice tri ženy. Mali pomliaždeniny a dve z nich aj zlomeniny,“ povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Dve prepustili po ošetrení domov, jednu ženu si nechali na pozorovanie.

Spoločnosť Baťa ako majiteľ predajne sa k situácii zatiaľ odmietla vyjadriť. „V tejto chvíli nebudeme poskytovať k udalosti žiadne bližšie informácie. Prípad má už v rukách polícia,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Kateřina Kaňová.

Podľa predbežných informácií sa zrútilo asi 25 štvorcových metrov zo stropu. Statik Alexander Horváth odhaduje, že váha sadrokartónu na jednom štvorcovom metri sa pohybuje okolo 30 kilogramov.

Podľa statika za nehodou môže byť nesprávna... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Baťa, obuv, strop, Dunajská Podľa statika za nehodou môže byť nesprávna inštalácia časti stropu.

Statik si myslí, že za nehodou môže byť nesprávna inštalácia časti stropu. „Sadrokartón býva podvesený. Na klasický strop, napríklad železobetónový, sa nainštaluje takzvaný raster, na ktorý sa zavesí sadrokartónový podhľad. Keď raster povolí, podhľad môže spadnúť. Príčinou môže byť napríklad uvoľnenie hmoždinky,“ vysvetlil Horváth. „Izolácia môže zlyhať aj kvôli prievanu. V takom prípade sa však sadrokartón rozláme a konštrukcia zostane na strope. Ak spadlo všetko, pravdepodobne bol podhľad slabo zavesený a uvoľnil sa,“ mieni.

Inšpektorát práce nezaznamenal v tomto prípade žiadne hlásenie o pracovnom úraze. Napriek tomu poslal na miesto svojich kontrolórov, aby preskúmali situáciu. „O nehode sme boli informovaní z médií. Ak by došlo k smrteľnému alebo inému pracovnému úrazu, niekto by nám to musel oznámiť. Napriek tomu, že podľa našich informácii nejde o pracovný úraz, ale o úrazy zákazníkov, na miesto sme poslali inšpektorov práce,“ poznamenal Viliam Kukumberg z Inšpektorátu práce v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nešťastie #obuv #Baťa