V prípade tragickej nehody autobusu pri Levoči obvinili vodiča

Štyri až desať rokov vo väzení hrozí vodičovi českého linkového autobusu, ktorý posledný januárový týždeň havaroval pri Spišskom Štvrtku. Polícia včera ukončila vyšetrovanie a českého vodiča obvinila z prečinu všeobecného ohrozenia.

09.06.2015 11:37 , aktualizované: 10.06.2015 09:00
autobus, nehoda, havária, Spiš, Spišský... Foto: ,
Nehoda autobusu pri obci Spišský Štvrtok.
debata (5)

Ten podľa znalcov nedodržal rýchlosť a miesto predpísanej päťdesiatky šiel 80 km/h. Vedenie spoločnosti, ktorá autobus prevádzkovala, o záveroch znalcov pochybuje.

„Na základe výsledkov z doposiaľ vykonaného vyšetrovania vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade vzniesol obvinenie 53-ročnému vodičovi z prečinu všeobecného ohrozenia,“ informovala Jana Migaľová, krajská policajná hovorkyňa v Prešove.

Že by vodič urobil chybu, vedenie spoločnosti Nobless Line, ktorá autobus vlastnila, odmieta. „Do doby, kým znalecký posudok obdržíme, stojíme za naším vodičom a sme naďalej presvedčení o jeho nevine,“ reagoval na výsledky vyšetrovania Petr Čáp, majiteľ firmy. Tvrdí, že voči vierohodnosti súdneho znalca sa dôrazne ohradzuje a po doručení písomného posudku poskytne konkrétnu reakciu.

Autobus, ktorý smeroval z Prahy do Užhorodu, havaroval skoro ráno 31. januára. V tom čase sa Slovenskom prehnala snehová metelica a zasiahla aj východné regióny. Vodičovi autobusu sa stal osudným výjazd z diaľnice D1 pri Jánovciach, kde narazil do stĺpa. Linkový autobus viezol 42 ľudí, dve ženy nehodu neprežili. Na mieste záchranári ošetrili 31 zranených, z nich najvážnejšie poranenia utrpeli vodiči autobusu – otec a syn. Obaja skončili s amputovanou pravou nohou.

Dopravní analytici tesne po nehode denníku Pravda uviedli, že hlavnú príčinu vidia v neprispôsobení rýchlosti jazdy stavu a povahe vozovky. Zimné pneumatiky, ktoré neboli na všetkých nápravách, ako možnú príčinu vylúčili. Významným faktorom podľa nich bola znížená viditeľnosť spôsobená zlými poveternostnými podmienkami, ktorá ovplyvnila orientáciu vodiča. Úsek, kde sa nešťastie stalo, si totiž vyžaduje vysokú pozornosť. Na prudkú zákrutu upozorňuje aj dopravné značenie prikazujúce postupné znižovanie rýchlosti.

Okolnosti nehody polícia vyšetrovala za pomoci viacerých súdnych znalcov. Okrem zistenia, že vodič rýchlosť v mieste tragédie nedodržal, skonštatovali, že autobus bol v dobrom technickom stave. Vylúčili tak možnú chybu vozidla, ktorá by sa mohla pod nehodu podpísať. Podľa Migaľovej pri nehode vznikli aj značné materiálne škody – na autobuse, dopravnom značení s betónovou konštrukciou a na zvodidlách. Ich hodnotu polícia vyčíslila na 327-tisíc eur.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #nehoda #autobus #vodič #Levoča