Niekoľko dní nezvestnú poľskú turistku našli záchranári mŕtvu

Poľskú horolezkyňu, ktorá bola od štvrtka nezvestná, našli horskí záchranári vo Vysokých Tatrách až v pondelok. Podarilo sa im to vďaka náhodnému poľskému turistovi, ktorý si po návrate z Tatier prezeral fotografie, pričom na jednej z nich spozoroval visiace telo na lane pod Malou Končistou.

31.08.2015 19:17
debata

Oznámil to poľským horským záchranárom, ktorí informovali slovenských kolegov. Záchranárov Horskej záchrannej služby dopravil na miesto nehody vrtuľník. Telo poľskej turistky následne letecky transportovali do Starého Smokovca, kde sa uskutoční aj identifikácia.

Záchranárov požiadali o súčinnosť pri pátraní po 31-ročnej poľskej horolezkyni kolegovia z poľského TOPR-u ešte v sobotu 29. augusta. Poľskí záchranári predpokladali, že nezvestná by sa mohla nachádzať na slovenskej strane Tatier. Presná lokalita však nebola známa.

Nezvestná síce mala pri sebe mobilný telefón, ktorý bol stále funkčný, no na volania neodpovedala. Záchranári požiadali políciu o lokalizáciu mobilného telefónu, ktorá bola neúspešná. Až po vygenerovaní volaní a SMS z telefónu nezvestnej sa podarilo lokalizovať vysielač na slovenskej strane.

V sobotu záchranári so služobnými psami pozemne prepátrali Zlomiskovú dolinu, kde viedli prvé informácie o pohybe nezvestnej. V nedeľu sa pokračovalo v pátraní aj vrtuľníkom od Rysov po Mengusovský štít. V pondelok bola letecky prehľadaná Velická, Batizovská, Štôlska dolina a priľahlé vrcholy a hrebene. Súbežne na poľskej strane pátrali pozemne aj zo vzduchu záchranári TOPR-u. Objaviť jej telo sa však podarilo až vďaka spomínanému turistovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #pátranie #úmrtie #Vysoké Tatry #poľská turistka