Požiar v Levočských vrchoch zničil najmenej 160 hektárov porastu

Stotridsať hasičov, ktorí v stredu počas celého dňa zasahovali pri rozsiahlom požiari na vrchu Ihla v Kežmarskom okrese, má už požiar pod kontrolou. Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia Hasičského a záchranného zboru hasiči dokázali aj napriek silnému vetru a ťažko dostupnému terénu požiar lokalizovať. Ten zasiahol podľa oficiálnych informácií až 160 hektárov zmiešaného porastu v Levočských vrchoch.

04.11.2015 09:28 , aktualizované: 19:24
debata
Lesný požiar sa v stredu rozšíril z vrchu Ihla... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
požiar, Kolačkov Lesný požiar sa v stredu rozšíril z vrchu Ihla v okrese Kežmarok až k obci Kolačkov v Staroľubovnianskom okrese.

Oheň stále horí, preto nie je odhad škôd konečný. Podľa neoficiálnych informácií televízie Markíza mohol požiar zničiť oveľa viac – zhruba 250 až 300 hektárov lesa. Z hľadiska zasiahnutej plochy ide už teraz o jeden z najväčších požiarov, ktoré Slovensko v posledných rokoch zaznamenalo.

S požiarom bojovali takmer 30 hodín hasiči z Kežmarku, Popradu, Starej Ľubovne, Ľubotína, Spišskej Novej Vsi, Bardejova, Vysokých Tatier, zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom, z Modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí VÝCHOD, STRED a ZÁPAD a dobrovoľní hasiči z obcí Spišská Belá, Podolínec, Nižné Ružbachy, Hniezdne, Nová Ľubovňa, Malý Slavkov, Slovenská Ves, Stráne pod Tatrami, Vrbov a Plaveč.

Od stredajšieho rána pri požiari zasahovali tiež tri vrtuľníky s bambi vakmi, štvrtý monitoroval prostredie. V utorok vrtuľníky pri hasení nemohli použiť kvôli silnému vetru.

Na mieste podľa Farkasovej momentálne zostávajú všetky sily a prostriedky. Odhaduje sa, že oheň sa úplne nepodarí zastaviť ani v priebehu ďalšieho dňa, hasičom by výrazne pomohol dážď. Naopak sa však predpokladá, že hasenie bude naďalej komplikovať vietor.

Požiar lesného porastu vypukol v utorok napoludnie, v stredu sa však rozšíril v smere na obec Kolačkov v Staroľubovni­anskom okrese. Plamene sa profesionálnym aj dobrovoľným hasičom celý deň nedarilo lokalizovať, hasenie v ťažko dostupnom teréne komplikovali zlé poveternostné podmienky.

Pri požiari lesného porastu okrem hasičských... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
požiar, Kolačkov Pri požiari lesného porastu okrem hasičských áut zasahovali aj vrtuľníky.

Horelo aj na Považí

Hasiči v stredu zasahovali aj pri požiari porastu v ťažko dostupnom teréne na Dúpnej skale medzi obcami Domaniža a Malé Lednice v okrese Považská Bystrica. Podvečer okolo 17:00 sa im však podarilo oheň zlikvidovať. Ako informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru, na mieste zostávajú dobrovoľní hasiči, ktorí budú priestor monitorovať. Požiar zničil takmer 50 hektárov zmiešaného porastu.

Pri požiari zasahovali hasiči z Považskej Bystrice, Púchova, Trenčína, dobrovoľní hasiči z obcí Domaniža, Malé Lednice, Papradno, Považská Teplá, Prečín a Pružina. Požiar sa rozšíril na plochu približne 200 × 200 metrov a hasenie komplikoval členitý terén, ktorý je pre hasičskú techniku neprístupný. „Hasiči preto museli k požiaru ísť peši až 40 minút,“ doplnila Farkasová. Celkom zasahovalo 60 hasičov s 11 kusmi hasičskej techniky.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #kežmarok