K tragédii na priecestí pri Michalovciach prispela hmla a tma

Tragickú utorkovú zrážku vlaku s poľským kamiónom, ktorý prevážal kombajn, vyšetruje polícia pre všeobecné ohrozenie.

04.11.2015 10:40 , aktualizované: 05.11.2015 09:01
debata (10)

Nehoda sa stala večer na chránenom železničnom priecestí neďaleko Michaloviec, o život prišiel rušňovodič. Presné okolnosti nehody a mieru zavinenia polícia vyšetruje, informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Podľa doterajších informácií 52-ročný vodič nákladného auta vošiel na priecestie, keď bol prejazd povolený, svietilo biele svetlo a závory boli zdvihnuté. Na vyvýšenom mieste sa mu však zasekol náves s kombajnom a nemohol sa ďalej pohnúť. Do návesu následne narazil prichádzajúci rýchlik, ktorý smeroval z Humenného do Prahy. Päťdesiatjedenročný rušňovodič ostal zakliesnený v kabíne, vyslobodiť ho museli hasiči, zomrel po prevoze do nemocnice. Vlak sa po náraze vykoľajil a na miesto musel prísť špeciálny koľajový žeriav. Cestujúci vo vlaku sa nezranili. Škody po nehode odhadli približne na 65-tisíc eur.

Podľa riaditeľky odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Jany Morháčovej nebol vinníkom nehody rušňovodič ani personál spoločnosti. K tragickým následkom prispela veľmi nízka viditeľnosť – hmla a tma. Rušňovodič zachoval duchaprítomnosť, aby zabrzdil súpravu, v ktorej sa nachádzalo približne 50 cestujúcich. Vzdialenosť od prekážky na priecestí však bola kriticky malá. Ako Morháčová uviedla, rušňovodič patril k špičkovým zamestnancom, na železnici pracoval 32 rokov, z toho 28 rokov ako rušňovodič. Službu, v rámci ktorej mal odviezť rýchlik Bohemia na úseku od Humenného do Košíc, dostal ako doplnkovú. Vystriedal kolegu, ktorý nastúpil na dovolenku. Železničná spoločnosť vyjadrila úprimnú ľútosť a sústrasť manželke a dvom synom. Od vzniku samostatnej ZSSK v roku 2005 je to druhá nehoda, pri ktorej prišiel o život rušňovodič. Obe sa stali na železničnom priecestí.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Michalovce #nehoda #kamión