Tragédia na východe. Pri požiari domu zhoreli tri malé deti

Tragédia, ktorá zatiaľ nemá vysvetlenie. Životy troch súrodencov si vyžiadal požiar v obci Sačurov v okrese Vranov nad Topľou. Najmladší mal iba dva roky. Ich obhorené telá našli hasiči v zhorenisku. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa a rovnako ani to, či deti boli bez dozoru. Podľa starostu obce si ich matka na pár minút odbehla, a keď sa vrátila, dom už bol v plameňoch. Polícia už začala trestné stíhanie.

17.12.2015 23:15 , aktualizované: 18.12.2015 19:50
debata (1)

V osade na východe Slovenska začalo horieť vo štvrtok večer. Oheň sa rozšíril do celej stavby. Na mieste zasahovalo štrnásť hasičov z Vranova nad Topľou a Hanušoviec. Mali informácie, že v dome sú tri deti. „Po príjazde na miesto sa prieskumom zistilo, že požiar sa značne rozšíril. Hasiace a záchranné práce boli komplikované najmä poškodenou strešnou konštrukciou a narušenou statikou objektu," spresnila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová.

Hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu ešte predtým, ako sa mohol rozšíriť na okolité domy. Prepadnutá strecha však komplikovala hľadanie detí. Dve z nich našli požiarnici pri prvom prieskume zhoreniska, tretie až pri ďalšom prehľadávaní. Bohužiaľ, bolo už neskoro.

„Trom deťom vo veku štyri, tri a dva roky už záchranári nedokázali pomôcť. 28-ročný muž, ktorý utrpel popáleniny horných končatín, bol po ošetrení prevezený do nemocnice vo Vranove nad Topľou," uviedol k prípadu hovorca operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel.

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Zatiaľ nie je jasné, či boli deti v čase nešťastia v dome samy, alebo bol s nimi ešte niekto. Polícia uviedla, že tieto okolnosti budú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Potvrdila, však, že pri požiari zahynuli súrodenci. Začala trestné stíhanie za prečin usmrtenia, pri ktorom hrozí dvojročné až päťročné väzenie.

„Po uhasení požiaru boli v tomto objekte nájdené obhorené telá troch detí, a to 4-ročného Martina, 3-ročného Dominika a 2-ročného Petra. Podľa vyjadrenia ohliadajúceho lekára bezprostrednú príčinu smrti nebolo možné na mieste tragédie určiť a z uvedeného dôvodu bola nariadená súdnolekárska pitva," konštatovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová. Ako ďalej uviedla, materiálnu škodu, ktorú požiar spôsobil, polícia odhaduje približne na 5-tisíc eur.

Podľa starostu Sačurova vo vyhorenom obydlí bývala žena so siedmimi deťmi. Jej druh je v súčasnosti vo väzení. Akékoľvek dohady o tom, či bolo o deti správne postarané, rázne popiera. Napriek tomu, že žila sama, matka sa podľa neho o deti riadne starala. „Máme prípady rodičov, ktorí sa o deti veľmi nestarajú, ale táto matka k nim nepatrí. Patrí k bezproblémovým a slušnejším obyvateľom osady. Nedá sa povedať, že by deti boli zanedbávané," reagoval starosta Peter Barát.

Podľa Baráta mala matka vo štvrtok večer odbehnúť na pár minút do vedľajšieho domu, pravdepodobne k svokre. Keď sa vrátila späť, dom už bol v plameňoch. Najmladšie deti pravdepodobne zostali doma. Kde boli staršie, starosta povedať nevedel. Muž, ktorý sa pri požiari zranil, mal byť matkin brat.

O príčinách požiaru nechcel starosta špekulovať. Naznačil však, že príbytky v osade sú postavené tesne vedľa seba a viaceré z nich majú skôr provizórne kúrenie.

Obec chce rodine pomôcť. Poskytla jej pomoc pri vybavovaní formálnych náležitostí. Okrem toho pripravuje náhradné bývanie. Nakúpila materiál, pomocou ktorého chce kostru unimobunky prerobiť na nový domov pre rodinu. Zatiaľ je žena s deťmi u príbuzných. „Do Vianoc by sme im chceli zabezpečiť aspoň provizórne bývanie. Snažíme sa, aby to bolo čím skôr, aby do sviatkov už mali strechu nad hlavou," uzavrel Barát.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Vranov nad Topľou