Tragédií v Tatrách pribúda, môže za to hlavne počasie

Po tragickom konci roka, keď v Tatrách zomreli štyria ľudia, nešťastná bilancia pokračuje. Pád do Mlynickej doliny vo Vysokých Tatrách v nedeľu neprežil horolezec. V sobotu počas skialpinistickej túry zahynul 22-ročný mladík.

03.01.2016 11:24 , aktualizované: 20:00
vysoké tatry, tatry, záchranári, Foto:
V oblasti Salatínov v Západných Tatrách našli v sobotu večer horskí záchranári telo 22–ročného muža. V ten istý deň zasahovali na Tisovkách, kde pri lezení na Mrozekov ľadopád spadol a zranil sa 41–ročný Poliak.
debata (39)

Za tieto nešťastia môže hlavne ľad, ktorý sa drží na chodníkoch aj mimo nich v žľaboch, dolinách, na strmých svahoch. Robí problém aj skúseným horolezcom. Horské chodníky zatiaľ nik nezatvára.

V nedeľu poobede zostupovali z Prednej Bašty traja slovenskí horolezci. Jeden z nich sa pošmykol a približne dvestometrový pád neprežil. Pomoc potreboval aj ďalší horolezec, ktorý uviazol v mieste kolegovho pošmyknutia.

Deň predtým požiadal Horskú záchrannú službu (HZS) o pomoc otec nezvestného mladíka, ktorý sa vybral na skialpinistickú túru do oblasti Salatínov v Západných Tatrách. Nevrátil sa domov a jeho mobil bol nedostupný.

Do pátracej akcie sa zapojili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári aj letka ministerstva vnútra. Asi dve hodiny od nahlásenia sa záchranárom podarilo mŕtveho mladíka nájsť v horskom žľabe.

„Príčinou približne tristometrového pádu bolo pošmyknutie na ľadovej platni pri výstupe na Salatín s následným pádom bohužiaľ so zraneniami, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Nájdený muž bol skialpinista, mal výbavu, takže predpokladáme, že mal aj skúsenosti s horským terénom,“ konštatovala Katarína Števčeková z operačného strediska HZS.

Zvlášť tragický bol v našich najvyšších horách pritom už koniec roka. V predposledný decembrový deň zahynuli v Tatrách traja horolezci a jeden turista. V doline Parichvost prišiel o život 31-ročný turista zo Šale.

Zostup z Prostredného hrotu neprežili 35-ročný horolezec z Liptovského Hrádku a jeho 43-ročný kolega z Banskej Bystrice. Ďalší 34-ročný horolezec z Bratislavy prišiel o život v Bielovodskej doline.

„Príčinou úmrtia bolo vo všetkých prípadoch pošmyknutie na zľadovatenom povrchu s pádom a následnými zraneniami,“ doplnila Števčeková.

Súčasné počasie v horách je veľmi zradné. Vystriedanie nadmerne teplých dní silnými mrazmi spôsobilo, že sneh je zmrznutý na kosť. Ľad sa tak objavuje nielen mimo turistických chodníkov, ale aj priamo na nich. Paradoxne sa po zmrznutom snehu chodí ľahko, pretože sa človek nezabára, je však oveľa šmykľavejší.

„V tomto období je veľká návštevnosť a možno tiež väčšia koncentrácia horolezcov, ktorí majú málo skúseností. Podmienky sa rapídne zmenili tak, že chôdza alebo pohyb v dolinách sú možné iba na stúpacích železách. Samozrejme, v rukách s čakanom alebo dvoma. Pri troche únavy stačí naozaj iba zakopnutie alebo malá nepozornosť a príde pád,“ vysvetlil horský vodca Ivan Krajčír.

Pripomenul, že Salatínsky žľab, v ktorom došlo k smrteľnému úrazu, je strmý a dlhý. Záleží aj na tom, koľko snehu je v doline. Ak ho je totiž málo, hrozí oveľa väčšie riziko nárazu na kameň, ktoré spôsobí ďalšie zranenia.

„Pekné mrazivé počasie láka turistov. Takéto podmienky však nebývajú v našich horách často, takže ľudia nie sú na ne pripravení. Počasie je síce lákavé, ale tiež veľmi nebezpečné,“ dodal Krajčír.

Horskí záchranári odporúčajú poriadne sa pripraviť na túru. Dôležité je mať hlavne potrebný výstroj, naplánovať trasu vopred, nepreceniť svoje sily a sledovať výstrahy a upozornenia, ktoré zverejňujú na svojej stránke. Prípadne sa poradiť na infolinke horských záchranárov.

Ako tvrdí služba, horské chodníky zatvoriť nemôže. „Môžeme turistov upozorňovať, môžeme vydávať výstrahy. Toto všetko aj robíme. Každý si musí uvedomiť, že podmienky sú zlé, a prispôsobiť tomu povahu túry,“ vysvetlil riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Tatranský národný park (TANAP) niektoré chodníky v zime zatvára z dôvodu ochrany prírody. „Z titulu ochrany návštevníkov túto kompetenciu nemáme. V súlade s platným návštevným poriadkom sú od 1.11. do 15.6. všetky vysokohorské chodníky uzavreté, okrem tých, ktoré vedú k vysokohorským chatám,“ reagoval riaditeľ TANAP-u Pavol Majko. Dodal, že nad zmenou pravidiel uzávery budú pravdepodobne uvažovať pri tvorbe nového návštevného poriadku parku.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Západné Tatry #obeť