Nehoda obrala 11–ročnú Veroniku o rodinu

V jednom okamihu sa 11-ročnej školáčke Veronike zo Šale zmenil celý život. Práve keď si užívala letné prázdniny v tábore spolu s ďalšími deťmi, prišla zdrvujúca správa. Počas utorňajšej dopravnej nehody pri obci Cabaj-Čápor v okrese Nitra zahynuli jej rodičia a len dvojročný braček. Postarať sa o ňu plánujú jej príbuzní.

27.07.2016 10:49 , aktualizované: 20:03
debata (3)

Auto Ford Focus, v ktorom sa v utorok podvečer viezli 32-roční Martin so Zuzanou a dvojročný Leo, vybočilo náhle do protismeru. V tej chvíli šlo oproti nákladné auto. Hoci sa vodič podľa polície snažil brzdiť, zrážka s kolosom mala pre mladú rodinu tragické následky. Osobné auto sa zmenilo na hromadu skrčeného plechu. Jeho posádka nemala šancu. Žena v čase nárazu sedela vzadu vpravo a ich syn za vodičom v autosedačke.

„Vodič Fordu Focus sa pravdepodobne plne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke,“ uviedla hovorkyňa nitrianskych krajských policajtov Renáta Čuháková. Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie, presné príčiny nehody vyšetruje. K dispozícii má kamerový záznam z kabíny nákladiaka. „Poskytli sme ho znalcovi na znalecké dokazovanie,“ dodala Čuháková. U vodiča nákladného auta alkohol policajti nezistili, či ho mal v krvi nebohý šofér, sa overuje. Tesne po nešťastí informovala polícia blízkych príbuzných Veroniky, z ktorej sa stala sirota. Ešte včera bola v letnom tábore.

„Príslušný úrad práce už komunikoval s príbuznými dievčatka, ktorí si ho preberú z tábora. V krátkom čase si podajú návrh o zverenie do náhradnej osobnej starostlivosti,“ potvrdila pre Pravdu Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Úrady práce konajú v prípade, že dieťa nemá žiadnych príbuzných alebo sa oň nemôžu, nedokážu či nechcú postarať. Podľa našich informácií by sa o Veroniku mohli postarať ujo alebo teta.

V protismere sa môže auto z ničoho nič ocitnúť z viacerých dôvodov. Najčastejšou príčinou je podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského mikrospánok. „Zapríčiniť to môže aj hádka či zdravotný stav vodiča od náhlej nevoľnosti až po infarkt.“ Môže byť za tým aj zlý technický stav vozidla, to však býva málokedy. Zriedka môže ísť o zlé vyhodnotenie cesty, ale vodičovi s praxou by sa to podľa analytika nemalo stať.

Medzi vozidlami bol výrazný nepomer v ich hmotnosti. „Ak sa dvojtonové auto zrazí s dvadsaťtonovým, tak sa deformačná energia rozloží v opačnom pomere, ako sú hmotnosti. Preto je to oveľa horšie ako pri náraze do steny. Ak sa obe vozidlá pohybovali deväťdesiatkou, je to podobné, akoby osobné auto narazilo do kolmej steny v rýchlosti 140 kilometrov za hodinu,“ podotýka Drahovský.

Takéto nehody sa podľa neho dajú obmedziť budovaním ciest, ktoré majú oddelené protismery stredovými zábranami. Vyžaduje si to však minimálne dva jazdné pruhy v jednom smere kvôli obiehaniu.

Počas prvých troch týždňov letných prázdnin sa na slovenských cestách stalo 769 dopravných nehôd. Vyžiadali si 18 obetí a 52 ťažko zranených ľudí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #Cabaj - Čápor