Pri Banskej Bystrici sa zrútil záchranársky vrtuľník, štvorčlenná posádka zahynula

Pri Banskej Bystrici v lokalite Strelníky sa zrútil záchranársky vrtuľník spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE s trojčlennou posádkou a zranenou osobou. Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý prišiel na miesto nešťastia, povedal, že popoludní boli identifikované iba dve telá obetí. Podľa aktuálnych informácií už záchranári našli na mieste tragédie aj ďalšie dve telá.

08.09.2016 06:27 , aktualizované: 19:06
debata (153)

Posádku tvorili pilot Ján Rušin, lekárka Patrícia Krajňáková a záchranár František Bartoš.

„Pilot vrtuľníka mal 50 rokov. Počas svojej leteckej kariéry nalietal viac ako 4640 letových hodín, čím patril medzi najskúsenejších pilotov v spoločnosti. Súčasťou leteckého záchranárskeho tímu bol od roku 1995. Lekárka mala 46 rokov a v záchranárskom vrtuľníku lietala od roku 2014. Na palube sa nachádzal aj 32-ročný záchranár František Bartoš, ktorý pôsobil v ATE najskôr ako letecký mechanik a od roku 2009 ako letecký záchranár,“ spresnila Hopjaková.

Člen posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429,... Foto: SITA, ATE
pilot Ján Rušin Člen posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429, pilot Ján Rušin.
Členka posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429,... Foto: SITA, ATE
lekárka Patrícia Krajňáková Členka posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429, lekárka Patrícia Krajňáková.
Člen posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429,... Foto: SITA, ATE
záchranár František Bartoš Člen posádky havarovaného vrtuľníka Bell 429, záchranár František Bartoš.

Podľa informácii portálu tvnoviny.sk išlo o popradskú posádku špecializovanú na zlaňovanie v ťažko dostupných terénoch. Posádka šla na pomoc mužovi, ktorý si pri páde poranil nohu. Ten má v lokalite Strelníky má chatu a šiel na prechádzku.

Nehoda sa stala v stredu okolo jedenástej hodiny večer, pátranie po troskách komplikovala tma a ťažko dostupný terén, keďže stroj spadol do hustých lesov Poľany. Podľa svedkov tragédie len tridsať sekúnd po tom, ako už bol zranený na palube a stroj vzlietol, sa z vysielačky ozval zvuk pripomínajúci výbuch a nastalo ticho.

Starostka obce Miroslava Lamperová sa k tragédii nechce vyjadrovať. Povedala len, že obec obklopujú husté lesy Slovenského Rudohoria. Podľa informácii Pravdy hneď ráno išiel na miesto vyšetrovateľ dopravného úradu, aby preskúmal terén a rozhodol, akým spôsobom budú telá z lesa vynesené. Či to bude možné v ťažkom teréne, alebo len za pomoci vrtuľníka.

Trosky stroja sú roztrúsené na väčšej ploche v lese, ktoré sa podarilo nájsť pomocou termovízie a následne sa na miesto pádu prišli tímy záchranárov. Na mieste je asi 50 hasičov a záchranárov, ako aj členov horskej služby a 50 policajtov.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák (vpravo) a...
Atmosféra na futbalovom ihrisku v obci...
+13Policajné a záchranné zložky zasahujúce po páde...

Horskí záchranári na Poľane počuli dve rany

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) počuli v stredu po vzlete vrtuľníka spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE pri Banskej Bystrici dve rany, podobali sa podľa nich výbuchom. Uvádza sa to vo vyjadrení HZS k leteckej tragédii, pri ktorej prišla o život trojčlenná posádka záchranárskeho vrtuľníka a pacient.

Záchranári HZS vyjadrili najhlbšiu sústrasť rodinám, kolegom, kamarátom zosnulých záchranárov a zachraňovaného turistu. „Je to ďalšia hrozná tragédia, ktorá sa odohrala pri záchrane života a hlboko zasiahla naše srdcia. Česť ich pamiatke!“ uvádza sa vo vyhlásení záchranárov.

Práve horskí záchranári boli v stredu 7. septembra krátko po 20:00 požiadaní o pomoc pri zásahu v Chránenej krajinnej oblasti Poľana, zameranom na pomoc turistovi po asi 30-metrovom páde z brala. Ako dnes informovali záchranári, turista bol v bezvedomí, no počas telefonátu sa začínal postupne preberať.

„Všetky zasahujúce zložky sa stretli v centre obce Strelníky, kde ich čakal starosta obce, ktorý záchranárom pomohol s lokalizáciou miesta úrazu. Záchranári HZS, HaZZ a ZZS sa k postihnutému dostali na terénnej technike,“ opísali akciu. Po vyšetrení, poskytnutí prvej pomoci, ako aj následnej transportácii k lekárke Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) a ďalšom ošetrení ho uložili na nosidlá a premiestnili na palubu privolaného vrtuľníka VZZS.

„Krátko po vzlete záchranári počuli dve rany, akoby výbuchy. Okamžite bola táto skutočnosť oznámená na Dispečing VZZS v Poprade a príslušné tiesňové linky. Nikomu sa nedarilo spojiť s posádkou a vrtuľník nebolo možno vidieť ani na radaroch,“ uviedli k nešťastiu horskí záchranári.

Okamžite sa podľa záchranárov rozbehla pátracia akcia, do ktorej boli nasadení záchranári a psovodi HZS, príslušníci HaZZ, Polície SR, Letecký útvar Ministerstva vnútra SR, Armáda Slovenskej republiky a iné zložky. „Posádka Letky MV SR vykonala rekognoskačný let a pomocou termovízie lokalizovala miesto, kde sa vrtuľník mohol nachádzať. Zasahujúci záchranári a psovodi následne prehľadávali vyznačenú oblasť. Havarovaný vrtuľník sa podarilo nadránom objaviť psovodom HZS, žiaľ trojčlennej posádke a pacientovi už nebolo možné pomôcť,“ opísali pátraciu akciu záchranári.

Vrtuľník uviedli do prevádzky pred pár týždňami

Vrtuľník, ktorý sa zrútil pri Banskej Bystrici do prevádzky len v polovici augusta. Potvrdila to hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hopjaková. Vrtuľník Bell 429 lietal k zraneným na pomoc zo základne v Poprade. Nový prírastok vo flotile ATE kúpila spoločnosť od výrobcu Bell Helicopter, išlo o prvý zo štyroch nových kontrahovaných vrtuľníkov.

„Zvyšné tri vrtuľníky sú momentálne v pobočke Bell Helicopter v Prahe. Nasadiť ich plánujeme postupne do ďalších stredísk koncom tohto roka,“ uviedol koncom augusta pri predstavovaní vrtuľníka generálny riaditeľ spoločnosti Milan Hoholík.

Vrtuľník Bell 429 dokáže lietať maximálnou rýchlosťou 287 kilometrov za hodinu, pričom jeho maximálny dostup (maximálna výška nad hladinou mora, ktorú lietadlo môže dosiahnuť v štandardnej atmosfére) je 6 096 metrov, má výšku vyše štyri metre a dolet 650 kilometrov.

„Zmena vrtuľníka v leteckej záchrannej službe si vyžaduje dôkladnú prípravu všetkých členov posádky. Nasadeniu vrtuľníka Bell 429 predchádzala séria školení posádok ako aj servisných pracovníkov,“ uviedol pri predstavovaní vrtuľníka v minulosti riaditeľ divízie vrtuľníkovej záchranky Ján Kuboši, podľa ktorého celý proces prípravy trval takmer deväť mesiacov.

Na nový typ vrtuľníka sa školili v prvom rade piloti. Prví traja absolvovali typový výcvik v leteckej škole v americkom Texase. Po jeho ukončení mohli školiť ďalších pilotov vo vlastnej leteckej škole ATE. Podľa spoločnosti bolo na tento typ vrtuľníka vyškolených šesť pilotov.

Vrtuľník sa zrútil v neprístupnom teréne, po dvoch obetiach pátrali

Na miesto nehody záchranárskeho vrtuľníka prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Na stretnutí s novinármi vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým po záchranároch a pacientovi, ktorí sa stali obeťami tohto leteckého nešťastia.

„Po obetiach ešte intenzívne pátrame, zatiaľ máme identifikované iba dve telá, v ďalšom prípade treba ešte analyzovať DNA. Ten terén je mimoriadne zložitý a neprístupný, čo sa určite podpísalo aj pod samotnú nehodu," povedal Kaliňák. Ako ďalej minister informoval, v stredu po pol jedenástej v noci naložili príslušníci hasičského a záchranného zboru spolu zo záchranármi leteckej záchrannej služby zranenú osobu, ktorá spadla z kamenného zrázu a vrtuľník odletel. Podľa aktuálnych informácií už záchranári našli na mieste tragédie aj ďalšie dve telá.

Krátko nato došlo k prerušeniu spojenia s vrtuľníkom. V priebehu niekoľkých minút vzlietol vrtuľník pátracej záchrannej leteckej služby z letiska Sliač a tiež pátrací vrtuľník ministerstva vnútra s termovíziou a osvetlením.

"Po súčinnosti oboch zložiek sa podarilo nájsť tlejúce zvyšky okolo pol druhej v noci,“ dodal minister. Príčiny nehody v týchto chvíľach ešte nemožno presne určiť, jednou z príčin môže byť kolízia vrtuľníka s konármi stromov. Vrtuľník spadol z veľkej výšky, pretože kabína bola úplne roztrieštená. Miesto nehody bolo v rokline, kde bola viditeľnosť obmedzená.

Robert Kaliňák niekoľkokrát zdôraznil, že miesto nehody je v mimoriadne zložitom a nebezpečnom teréne. Jeho tvar prirovnal ku kotline Gerlachovského štítu, ktorá je obklopená strmým hrebeňom.

„Ak aj v týchto podmienkach leteckí záchranári zachraňovali život, tak boli ozaj v náročných podmienkach a aj toto nám všetkým pripomína, že táto práca, ktorú všetci záchranári vykonávajú, je mimoriadne nebezpečná. Je to rok a mesiac, čo letecká spoločnosť ATE stratila vrtuľník, takže v tomto prípade vždy opätovne bojujú záchranári o život ľudí vo veľmi náročných podmienkach a sami riskujú život,“ povedal. Do záchranných prác sa podľa neho zapojilo vyše 120 ľudí. „Boli to profesionálni hasiči, policajti, dobrovoľní záchranári, členovia horskej služby, dobrovoľní hasiči, kynológovia, príslušníci všetkých zložiek integrovaného záchranného systému, ktorí sú nasadzovaní do takýchto akcií, a aj v tomto prípade boli okamžite na mieste,“ priblížil minister. Ako ďalej informoval, na mieste nešťastia sú už aj pracovníci leteckého úradu, ktorí nešťastie vyšetrujú.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker vyzdvihol obetavú prácu leteckých záchranárov i všetkých zložiek integrovanej záchrannej služby, ktorí pre záchranu zdravia iných riskujú každý deň vlastné životy. Povedal to v súvislosti s leteckým nešťastím, pri ktorom v lokalite Strelníky pri Banskej Bystrice prišla o život trojčlenná posádka záchranárskeho vrtuľníka a pacient. Minister dnes prišiel na miesto tragédie spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, informovala o tom Stanislava Luptáková z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva.

Minister zdravotníctva vyjadril úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí tohto nešťastia. „Každý život je nenahraditeľný a v takýchto prípadoch, keď pri záchrane zdravia a života dôjde k ďalším nenávratným stratám, si uvedomujeme hodnotu života ešte významnejšie,“ uviedol. Rovnako sa poďakoval aj všetkým záchranným zložkám, ktoré pomáhajú na mieste.

Vedenie spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE a jej zamestnanci vyjadrujú hlbokú úprimnú sústrasť zasiahnutým rodinám a ich priateľom. „Životy našich kolegov, žiaľ, vyhasli práve pri plnení svojho náročného poslania, akým bola pomoc a záchrana ľuďom v tiesni. Za ich nasadenie a oddanú prácu, ktorú vykonávali s najvyššou profesionalitou, im patrí naša nesmierna vďaka a uznanie,“ dodala hovorkyňa. V tejto fáze podľa jej slov nemajú žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody.

K podobnej tragédii došlo aj vlani v júli. Celá štvorčlenná posádka záchranárskeho vrtuľníka vtedy neprežila pád stroja, ktorý sa zrútil v Slovenskom raji, kam letel na pomoc zranenému chlapcovi. (Viac v článku: V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Štyria záchranári zahynuli)

Vrtuľník sa zachytil o drôty elektrického vedenia a zrútil sa z výšky asi 50 metrov do rieky Hornád. Vrtuľník vtedy letel pre zraneného chlapca. Nehoda sa stala v ťažko prístupnom teréne. Neskôr, 28. júla havaroval aj vojenský vrtuľník v Hradisku pri Geraltove v okrese Prešov. (Viac v článku: Pri Geraltove spadol vojenský vrtuľník, jeden mŕtvy, dvaja ťažko zranení)

Kiska: Ostali oči plné sĺz, pocit obrovského smútku

Pilot vrtuľníka Janko Rušin, večne usmiaty chalan, bol blízka rodina prezidenta Andreja Kisku. Uviedol to na svojom facebookovom profile.

„Záchranári nasadzujú každý deň svoj život, aby pomohli iným. Každé ráno idú do práce s tým, že nevedia, čo ich čaká, kam poletia, komu budú pomáhať. A každé ráno sa s pusou a prianím krásneho dňa lúčia so svojimi najbližšími, manželmi, manželkami, deťmi. Včera večer ani dnes ráno sa so svojimi najbližšími už nestretli. Ostali oči plné sĺz, v nás všetkých je pocit obrovského smútku,“ napísal prezident s tým, že jeho rodine, ako aj pozostalým všetkých obetí vyslovuje úprimnú sústrasť.

Rezort obrany je pripravený pomôcť pozostalým

Úprimnú sústrasť pozostalým havárie záchranárskeho vrtuľníka vyjadril aj minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). „Ako vojak som niekoľkokrát zažil situácie, keď som musel blízkym oznámiť, že ich rodinný príslušník prišiel o život pri plnení svojich úloh. Viem sa preto vžiť do tragédie, akou je tá pri obci Strelníky, keď príde o život niekto, kto pomáha niekomu inému,“ napísal Gajdoš na svojom facebookovom profile.

Ako dodal, v noci pri lokalizácii pomáhali aj vojaci z leteckej pátracej záchrannej služby. „Náš vrtuľník podozrivé miesto havárie lokalizoval a dal súradnice hasičom a policajnému zboru. Následne vrtuľník ministerstva vnútra miesto tragédie potvrdil. Samozrejme, v prípade požiadaviek rezortu vnútra sme pripravení pomôcť,“ dodal šéf rezortu obrany.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj premiér

Pozostalým po obetiach tragického pádu záchranárskeho vrtuľníka vyjadril úprimnú sústrasť aj premiér Robert Fico.

„Moja úcta a vďaka vždy patrila ľuďom, ktorí denne nasadzujú svoje životy, aby pomohli a zachránili iné, ktoré sa ocitli v tiesni. Medzi nich, bezpochyby, patrili aj traja členovia posádky záchranárskeho vrtuľníka, ktorý sa včera v noci zrútil. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine troch záchranárov i príbuzným pacienta, ktorému už, žiaľ, nemohli pomôcť,“ napísal Fico na Facebooku.

Poslanci si uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia

Poslanci si pred hlasovaním o návrhoch zákonov uctili obete tragickej havárie záchranárskeho vrtuľníka. „Česť pamiatke zosnulých, vzdajme im úctu a pozdravme všetkých ich príbuzných,“ povedal predseda parlamentu Andrej Danko pred hlasovaním Národnej rady SR. Vyjadril ľútosť nad nehodou, ktorá sa stala pri Banskej Bystrici v lokalite Strelníky.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #pád vrtuľníka