Pod Borišovom vo Veľkej Fatre zahynul 25-ročný turista

Vo Veľkej Fatre pod Borišovom zahynul 25-ročný turista, druhý 28-ročný muž je vážne zranený. Zrejme podcenili terén, chybou bolo najmä to, že opustili značený vyšliapaný chodník. Trinásť horských záchranárov bojovalo o ich životy v náročných podmienkach takmer celú noc z utorka na stredu.

01.02.2017 10:31 , aktualizované: 02.02.2017 09:44
debata (3)

Štyria muži odišli z chaty údajne s tým, že chcú pozorovať mesto Martin z vrchu Borišov. „Chybou bolo, že zišli mimo chodníka,“ povedal Peter Roštek z Horskej záchrannej služby Veľká Fatra. Terén, ktorým sa vybrali, bol vyfúkaný a zľadovatený. Bolo po zotmení, fúkalo, snežilo a nebola dobrá viditeľnosť. Na nočnú túru v týchto podmienkach neboli vystrojení.

Dvaja zo štvorice spadli do rokliny. Šancu zachytiť ich nemali ani zvyšní muži „Išli veľmi na kraj, na ľade sa im šmyklo a padali približne sto metrov cez skalné prahy do žľabu smerom do Necpalskej doliny, kde si obidvaja vážne poranili najmä hlavy,“ uviedol Branislav Černák z Horskej záchrannej služby Veľká Fatra.

Do príchodu horských záchranárov zraneným pomáhali chatári z Borišova a Havranova, ktorí pri nich boli ako prví. „Jeden muž bol v bezvedomí, druhý mal masívne krvácanie z hlavy,“ dodal Roštek. Turistov záchranári najprv vytiahli z rokliny. „Museli sme ich najskôr transportovať zo žľabu hore na chodník a odtiaľ sme ich spúšťali s pomocou lanovej techniky smerom k chate,“ priblížil Černák.

Po ošetrení a zateplení ich previezli do Necpalskej doliny. Jeden turista aj napriek snahe záchranárov a oživovaniu neprežil. Druhý je v nemocnici. „Mladého muža sme hospitalizovali na neurochirurgickej klinike, jeho stav je vážny, ale nie je bezprostredne ohrozený na živote,“ spresnila Katarína Kapustová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Martin.

Po peknom slnečnom počasí sa podmienky v horách výrazne zhoršili. Včera bola hmla a snežilo. Chodníky a hrebene sú silno zľadovatené a klzké, prekryté snehom. Horská služba upozorňuje aj na svojej webovej stránke, aby ľudia dbali na zvýšenú opatrnosť. Na túry odporúčajú vhodnú obuv, paličky, mačky alebo bezpečnostné protišmykové návleky na obuv a teplé oblečenie. Horskí záchranári neprestajne zdôrazňujú skorý príchod tmy už po 16. hodine.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Veľká Fatra #Borišov