Ministerstvo nemá informácie o 22 nezvestných Slovákoch v Nepále

Drámu po zemetrasení prežívajú príbuzní viacerých Slovákov v Nepále. S väčšinou sa už podarilo nadviazať spojenie, ale zvyšní sa dosiaľ neozvali.

27.04.2015 18:30
nepál, zemetrasenie, trosky Foto:
Obyvatelia Káthmandu prehľadávajú trosky domu, v ktorom bývali.
debata (3)

Počas otrasov pôdy sa v himalájskej krajine nachádzalo 75 ľudí zo Slovenska. „Evidujeme jednu zranenú osobu v nemocnici s ľahším zranením. Žiadne úmrtie slovenského občana nemáme hlásené,“ povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko pre Pravdu.

Dodal, že dosiaľ sa podarilo nadviazať kontakt s 53 Slovákmi. Znamená to, že zatiaľ sa nič nevie o 22 občanoch.

Krátko po zemetrasení ministerstvo v sobotu informovalo, že vo svojom dobrovoľnom registračnom formulári má údaje o 11 Slovákoch v Nepále. O ďalších sa následne dozvedelo od ich rodinných príslušníkov.

Medzi obeťami je zatiaľ najmenej 15 cudzincov (nie sú sem zahrnutí mŕtvi na Mount Evereste). Viacerí sú nezvestní, veľvyslanectvám sa s nimi dosiaľ nepodarilo spojiť. V mnohých zasiahnutých oblastiach nefunguje telefonické spojenie a internet, čo je zjavne dôvod, prečo chýba úplný prehľad o všetkých slovenských občanoch.

Návrat domov

Medzi Slovákmi v Nepále sa ocitli aj členovia expedície na dve osemtisícovky – na piatu najvyššiu horu sveta Makalu a desiatu Annapurnu. Včera boli nachystaní na odlet domov. „Niektorým sme vybavovali náhradné cestovné doklady, pretože originály zostali v hoteli, z ktorého narýchlo odišli po zemetrasení,“ poznamenal Susko.

O odlete Slovákov informovala aj Natália Tomková, majiteľka cestovky Sancho Tour. Časť v nedeľu priletela do vlasti, zvyšní sa majú vrátiť v pondelok. „Z desiatich členov sú dvaja naši sprievodcovia. Tí odlietajú oddelene, lebo pasy mali v hoteli, do ktorého sa po zemetrasení nemohli dostať. Museli im vystaviť náhradné cestovné doklady,“ povedala Tomková pre Pravdu.

Potvrdila, že pohľad na postihnuté oblasti je veľmi smutný: „Telefonovala som s našimi ľuďmi, keď sa blížili ku Káthmandu. Vracali sa z Pokhari, čo je turistické mestečko, kde sa zhromažďujú všetci horolezci. Hovorili, že videli veľa spadnutých domov – každý druhý je zničený. Pri vstupe do Káthmandu boli zrútené aj výškové budovy.“

Slovenská cestovka BUBO Travel Agency má v Káthmandu hotel. „Postavili sme ho pre našich klientov. Zemetrasenie ho nepoškodilo,“ uviedol pre Pravdu manažér cestovnej kancelárie Jozef Zelizňák. Dodal, že priamo v Nepále nemajú žiadneho slovenského turistu.

„V regióne sú však tri skupiny, ktoré smerujú do Nepálu, kam by mali vstúpiť začiatkom mája. Momentálne im pripravujeme alternatívny program. Situácia je neprehľadná, robíme kroky, aby nebola ohrozená ich bezpečnosť,“ podotkol Zelizňák.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #slováci #Nepál