Voľby v Grécku: Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci

Iba zopár hodín po skončení predčasných parlamentných volieb v Grécku sa víťazná volebná ľavicová strana Syriza dohodla na vytvorení novej vládnej koalície so svojím doterajším koaličným partnerom, pravicovopopulistickou stranou Nezávislí Gréci. Sledujte priebeh volieb online.

20.09.2015 08:12 , aktualizované: 21:45
grécko, voľby, tsipras, syriza, Foto: ,
Tsiprasova strana Syriza obhájila víťazstvo z januárových volieb.
debata (8)

Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na tom dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras (Syriza) a vodca Nezávislých Grékov (Anel) Panos Kammenos, informovala tlačová agentúra DPA. Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala agentúre Reuters jej hovorkyňa.

„Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala,“ uviedla Olga Gerovassiliová. „Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky,“ dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

Po sčítaní polovice hlasov vedie Syriza

Nedeľné predčasné parlamentné voľby v Grécku po sčítaní polovice odovzdaných hlasov jasne vyhráva ľavicová strana Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá získava okolo 35,5 percent hlasov. Konzervatívny súper Nová demokracia (ND) má okolo 28 percent a jej šéf už priznal porážku. Zdroje z Tsiprasovej strany agentúre Reuters povedali, že Syriza vytvorí vládu do troch dní.

Zisk 35,5 percent hlasov by Tsiprasovej strane zaisťoval 145 zo 300 kresiel v parlamente. ND by mala asi 75 poslancov. Víťazná strana získava bonus v podobe 50 mandátov navyše. „Volebný výsledok vyzerá jasne, Syriza a pán Tsipras víťazí,“ uviedol šéf ND Vangelis Meimarakis. „Gratulujem mu a vyzývam ho, aby vytvoril vládu,“ dodal.

O tretie miesto získala neonacistická strana Zlatý úsvit so 7 percentami, socialistická strana PASOK (6,4%) a grécki komunisti (5,5%). Do parlamentu by sa malo podľa odhadov dostať osem až deväť strán. Do parlamentu sa podľa priebežných výsledkov dostanú ešte Nezávislí Gréci, ktorí majú teraz asi 3,7 percenta hlasov.

Centristická strana To Potami, ktorá je možným partnerom oboch dominantných strán, dostala 3,5 – 5,5 percenta hlasov. Ľudovej jednote, ktorá sa pred voľbami odštiepila od Syrizy sa predpovedá zisk 2,5–3,5 percenta, teda okolo trojpercentnej hranice pre vstup do parlamentu.

Predbežné výsledky volieb hovoria o víťazstve Syrizy

Predčasné parlamentné voľby v Grécku podľa predbežných odhadov tesne vyhrala ľavicová strana Syriza bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá by tak obhájila svoje víťazstvo z predošlých januárových volieb.

Vyplýva to z prieskumu gréckych televíznych staníc u voličov, ktorí odišli z volebných miestností, a z prieskumu Macedónskej univerzity. Vyplýva z neho, že Syriza získala 30–34 percent hlasov a jej hlavný súper Nová demokracia od 28,5 do 32,5 percenta hlasov, informovala agentúra Reuters.

Súčasne s týmto odhadom zverejnila televízia Skai výsledky separátneho prieskumu, ktorý pre ňu robila Macedónska univerzita. Podľa neho Syriza získala v dnešných voľbách 31–35 percent hlasov a Nová demokracia na čele s Vangelisom Meimarakisom 29–33 percent hlasov.

Tsipras vypísal predčasné voľby s tým, že... Foto: SITA, Lefteris Pitarakis
grécko, voľby, tsipras, alexis tsipras, Tsipras vypísal predčasné voľby s tým, že potrebuje silný mandát, aby mohol realizovať prísne úsporné opatrenia.

Tento rozsah ponecháva otvorené dvere možnosti, že víťazom volieb bude Nová demokracia. Naznačuje tiež, že výsledky budú tesné. Ak sa tieto odhady potvrdia, politické strany budú musieť vytvoriť koaličnú vládu.

Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú okolo 20:00 SELČ, konečné potom v pondelok ráno.

Tsipras: Dúfam, že Gréci svojou voľbou dajú mandát silnej vláde

Tsipras po odovzdaní svojho hlasu povedal, že dúfa, že Gréci svojou voľbou dajú mandát „silnej vláde“, ktorá vydrží pri moci štyri roky. „Gréci nedovolia, aby o nich rozhodovali iní. Dajú mandát silnej vláde, ktorá bude pri moci štyri roky, bude za krajinu bojovať v Grécku i v zahraničí, pokročí v nevyhnutných reformách a rozíde sa so starým režimom,“ povedal Tsipras, ktorý volil v aténskej štvrti Kypseli.

Vodca konzervatívnej Novej demokracie Evangelos Meimarakis, ktorého strana je hlavný rivalom ľavicovej Syrizy expremiéra Alexisa Tsiprasa, volil na severnom predmestí Atén. „Dnes nehovoria politici, ale občania, ktorí sa prihovárajú svojimi hlasmi. Myslím, že sa chcú zbaviť šedi, klamstiev, biedy a že svojím hlasom chcú priniesť pravdu a dôveryhodnosť, aby sme mali lepší zajtrajšok pre všetkých Grékov,“ povedal Meimarakis.

Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi.

Práve PASOK by sa mohlo stať kľúčovým hráčom pri formovaní novej gréckej vlády, keďže podľa prieskumov žiadna zo strán nemá nádej získať v parlamente väčšinu a bude si musieť hľadať partnerov do koalície.

Grécka agentúra očakáva, že volieb sa nezúčastní 40 percent voličov

Grécka agentúra Alco, ktorá sa zaoberá prieskumom, odhadla, že viac ako 40 percent z takmer desiatich miliónov oprávnených voličov nepríde k predčasným voľbám. Gréci rozhodujú o zložení budúceho parlamentu a z niektorých miestností štyri hodiny pred ukončením hlasovania hlásili nízku účasť.

Podľa analytikov sa môže nízka účasť prejaviť v podobe nečakaného výsledku. V januárových parlamentných voľbách prišlo k urnám 64 percent voličov. Posledné prieskumy pred terajším hlasovaním dávali len nepatrný náskok ľavicovej strane Syrize expremiéra Alexisa Tsiprasa pred konzervatívcami z Národnej demokracie, ktorú vedie Evangelos Meimarakis.

Vo voľbách ide o 250 parlamentných kresiel. Víťazná strana potom ako bonus získa automaticky ďalších 50 mandátov.

Záujem o predčasné voľby v Grécku je zo strany voličov nízky

Záujem o predčasné voľby v Grécku je podľa gréckych médií zatiaľ malý. Hlasovanie sa skončí v 18:00 SELČ, prvé výsledky sa očakávajú o dve hodiny neskôr, konečné v pondelok ráno. Právo voliť má 9,8 milióna ľudí.

V Grécku je v nedeľu slnečný deň a podľa AP možno niektorí Gréci pôjdu radšej na pláž ako k volebným urnám. Zatiaľ nie je hlásený veľký záujem voličov. Kampaň bola na rozdiel od tej pred januárovými voľbami, ktoré vyhral Tsipras, o mnoho pokojnejšia. Meimarakis v nej osočoval Tsiprasa z nezodpovednosti a neskúsenosti, ktorá Grécko priviedla k potenciálnej katastrofe.

V Grécku sa v nedeľu o 6:00 SELČ začali predčasné parlamentné voľby, v ktorých sa usiluje o nový mandát bývalý premiér Alexis Tsipras. Jeho ľavicová strana SYRIZA má najväčšieho súpera v konzervatívnu Novú demokraciu (ND) v čele s Evangelosom Meimarakisom.

Podľa lídra Novej demokracie Meimarakisa chcú... Foto: Reuters, DIMITRIS MICHALAKIS
grécko, voľby, vangelis meimarakis, Podľa lídra Novej demokracie Meimarakisa chcú Gréci lepšie zajtrajšky.

Podľa prieskumov verejnej mienky boli šance oboch strán pred hlasovaním prakticky vyrovnané. Či už však vo voľbách zvíťazí ktokoľvek, bude jeho úlohou plniť podmienky dohody, ktorú Atény uzavreli v júli s veriteľmi a ktorá prikazuje Grécku pokračovať v úspornom programe.

Žiadna zo strán nemá podľa predvolebných prieskumov nádej získať nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom parlamente. Víťazná strana bude preto musieť viesť rokovania o vytvorení vládnej koalície.

Žiadna zo strán nemá podľa predvolebných... Foto: SITA, Thanassis Stavrakis
grécko, predčasné parlamentné voľby, voľby, Žiadna zo strán nemá podľa predvolebných prieskumov nádej získať nadpolovičnú väčšinu v 300-člennom parlamente.

Tsipras so svojou vládou podal demisiu 20. augusta potom, čo vyjednal podmienky nového záchranného programu s medzinárodnými veriteľmi. Predčasné voľby vypísal s tým, že potrebuje silný mandát, aby mohol realizovať prísne úsporné opatrenia, ktorých zavedenie muselo Grécko sľúbiť výmenou za schválenie záchranného programu. Vďaka nemu by krajina mala počas troch rokov dostať až 86 miliárd eur.

Prezident Prokopis Pavlopulos prišiel odovzdať hlas v štvrti Psychiko. „Dúfam, že výsledok odôvodní ohromné obete, ktoré museli priniesť Gréci, najmä tí mladí,“ povedal novinárom. Vodca proeurópskej centristickej strany Potami Stavros Theodorakis volil na Kréte. Vyzval na hojnú účasť a povedal, že by Gréci „mali voliť inak a pohnúť sa dopredu“. Generálny tajomník Komunistickej strany Grécka (KKE) Dimitris Kutsumbas, ktorý volil v Aténach, povedal, že „silná KKE vydláždi Grécku budúcnosť“.

Strana SYRIZA je terčom kritiky verejnosti za porušenie sľubov, vďaka ktorým sa dostala k moci. V januári voliči dali Tsiprasovi hlas na základe jeho uisťovania, že skoncuje s ekonomickými škrtmi a trhovými reformami spojenými s medzinárodnou finančnou pomocou. Tsipras teraz vyhlasuje, že nemal v okamihu, keď Grécku hrozil bankrot, na výber. A dal prednosť svojej vlasti pred svojou stranou.

Dôvera občanov v Novú demokraciu nie je o mnoho vyššia. Práve táto strana je totiž obviňovaná, že v časoch, keď sa striedala s vládou so socialistami, dostala krajinu do hospodárskej krízy svojím nerozumným utrácaním a zadlžovaním. V posledných rokoch tiež prijala tvrdé podmienky veriteľov, čo viedlo k zvýšeniu nezamestnanosti a daní a na zníženie príjmov všetkých pracujúcich vrstiev i dôchodcov.

„Vzhľadom na to, že prevažná väčšina poslancov gréckeho parlamentu schválila tretí záchranný program, nie je v týchto voľbách nič v hre,“ uviedol politológ Dimitri Sotiropulos. „Syriza a Nová demokracia majú veľmi malý priestor pre manévrovanie,“ do­dal.

K urnám môže prísť približne desať miliónov oprávnených voličov. Hlasovacie miestnosti sa uzavrú o 18:00 SELČ a krátko potom by mali byť známe prvé odhady výsledkov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #online #Syriza #Alexis Tsipras