Politici chcú pri raste daní viac šetriť

Vládni politici sa zhodujú na ďalšom úspornom balíčku na rok 2012. Oproti návrhu ministerstva financií však chcú potrebnú takmer miliardu eur vyskladať ešte viac na vládnom šetrení.

29.03.2011 13:00
piggy bank, sporenie, pokladnička, prasiatko Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Ministerstvo zatiaľ vyčíslilo štátne úspory za 435 miliónov eur na platoch, nákupe tovarov či prevádzke. Rezort počíta aj s vyššími daňami na pivo, víno či nehnuteľnosti, čo má priniesť vyše 170 miliónov eur.

„Najradšej by som videl ozdravovanie na strane výdavkov, a to cez hľadanie rezerv, kde sa dá ešte ušetriť,“ povedal Ivan Švejna (Most). Podľa neho by bolo potrebné vykonať audit verejných výdavkov, aby nedochádzalo k plošným škrtom, ale hľadali sa rezervy napríklad pri organizáciách platených z verejných zdrojov. S potrebou skresania výdavkov súhlasí aj Július Brocka (KDH). Podľa neho by však nemali byť ohrozené základné funkcie štátu.

Celkovo chce rezort financií vďaka úspornému balíku na budúci rok znížiť defi cit verejných financií pod štyri percentá výkonu ekonomiky, čo má ešte viac pribrzdiť zadlžovanie budúcich generácií.

Zatiaľ ministerstvo financií Ivana Mikloša (SDKÚ) naplánovalo na strane výdavkov úsporu vyše 530 miliónov eur, medzi otvorenými položkami však zostáva napríklad rušenie niektorých rozpočtových a príspevkových organizácií. „Ministerstvo financií sa bude v najbližších mesiacoch intenzívne zasadzovať o to, aby sa štátny aparát zoštíhlil a zefektívnil, s čím už počíta aj pri východiskách rozpočtu na ďalší rok,“ povedal Martin Jaroš, hovorca ministerstva.

Podobne ako koaličné strany upozorňuje, že ide iba o návrh opatrení a o podrobnostiach sa ešte bude rokovať. Potreba ďalšieho ozdravovania peňazí štátu má však podporu naprieč všetkými stranami. „S opatreniami treba počítať. Usudzujem to z toho, že v iných krajinách schvaľujú aj štvrtý balík. Situácia je tak pravdepodobne aj naďalej vážna a treba ju riešiť,“ konštatoval Brocka (KDH).

Okrem šetrenia štátu je súčasťou navrhovaných opatrení aj zefektívnenie hospodárenia štátnych podnikov, ale aj dvíhanie spotrebných daní na pivo či víno a daní z nehnuteľností. Vláda síce samosprávam nemôže určiť, aké sadzby dane majú pri bytoch či domoch zaviesť, z rozpočtu verejnej správy však dostávajú mestá a obce väčšiu časť príjmov cez podielové dane. V návrhu sa tak počíta, že štát dá samosprávam presne o toľko peňazí menej, koľko by vyzbierali navyše na zvýšení dane z nehnuteľností o polovicu. Z pohľadu verejných financií by tak štát na samosprávach ušetril približne 147,5 milióna eur.

„Našou snahou bude dane nezvyšovať. Budeme hľadať možnosti, ako peniaze vyzbierať, ale zároveň nevytvoriť napätie na ľudí či podnikateľov,“ povedal k tomu Michal Sýkora, šéf Združenia miest a obcí Slovenska.

Tlak na zvyšovanie daní bol podľa neho aj za bývalej vlády, keďže dane z nehnuteľností sú v porovnaní sú zvyškom únie na Slovensku nízke. Vtedy však zvyšovanie ZMOS odmietal najmä pre hospodársku krízu.

Zadlžovanie Slovenska a úsporný balíček

  • Schodok verejných financií vyjadruje rozdiel medzi príjmami a výdavkami štátu. Rozdiel ovplyvňuje zadlženie krajiny, ktoré na konci vlaňajška dosiahlo až 29 miliárd eur, čo bolo takmer 44 percent z ročného hrubého domáceho produktu krajiny
  • Európska únia žiada, aby schodok verejných financií ročne nepresiahol tri percentá HDP, v opačnom prípade bude rozpočtových hriešnikov v budúcnosti sankcionovať
  • Brusel sa snaží vyhnúť prípadom Grécka a Írska, ku ktorým sa najnovšie blíži aj Portugalsko. Z dôvodu rastúcich dlhov krajín boli investori ochotní štátom požičiavať drahšie, čo vyústilo do potreby pomoci zo strany iných štátov EÚ

Politické nezhody okolo ekonomického balíčka na rok 2012

  • Plán ministerstva financií počíta s úsporami v sume 435 mil. eur, v ktorých je zmrazenie rastu platov vo verejnej správe s výnimkou učiteľov, ktorým by platy mali stúpnuť asi o tri percentá. Šetrenie počíta aj s prevádzkovými úsporami na úrovni päť percent a úsporami pri nákupe tovarov
  • Strana Most plánu vyčíta, že nešetrí viac na strane vlády. V tomto smere sa čaká na výsledky auditov na ministerstvách
  • Z najzásadnejších dosahov priamo na ľudí balíček počíta cez vyššie dane so zdražením piva asi o 4 centy na fľašu, tichého vína asi o 33 centov na liter a tiež s možným rastom daní z nehnuteľností až o 50 %
  • Most je proti zdaneniu tichého vína a niektorí poslanci KDH zase bez zdanenia vína odmietajú vyššie dane na pivo

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba