Bublina, ktorá spľasla? O dotácie na vyššie splátky úverov nie je veľký záujem. Ešte stále sa dá získať aj bonus za rok 2023

Záujem o pomoc s vyššími splátkami hypoték je zatiaľ nízky, ukazujú to prvé údaje rezortu práce. Zatiaľ sú k dispozícii údaje o pomoci za mesiac január, ktorá sa vyplácala vo februári.

25.03.2024 14:57
Ladislav Kamenický Foto: ,
Minister finaancií Ladislav Kamenický
debata (11)
Video
Zdroj: TV Pravda

Pomoc s vyššími splátkami hypoték ministerstvo práce poslalo za január 2024 celkovo 3 658 domácnostiam a títo ľudia dostali celkovo 273-tisíc eur. Celkovo tak v priemere pomoc dosiahla výšku 74,73 eura. Ako prvý na to upozornil Denník N. Znamená to, že priemerný nárast mesačnej splátky podporených domácností je zhruba sto eur.

To je v súlade s údajmi ministerstva financií, ktoré ešte pod vedením vlády odborníkov a ministra Michala Horvátha prepočítalo, že priemerný nárast mesačnej splátky hypotéky nebude výrazný. Túto analýzu ministerstvo pripravilo spoločne s Národnou bankou Slovenska (NBS) a Slovenskou bankovou asociáciou (SBA).

SR Fico Premiér OECD Cormann Prijatie BAX Čítajte viac OECD vystavilo vysvedčenie Slovensku. Topánka nás tlačí vo viacerých oblastiach

„Splátky priemerne vzrastú o 92 eur, vo väčšine domácností nárast nepresiahne sumu 100 eur. Nárast splátok presahujúci 20 percent príjmu nastane iba pri jednom percente hypoték,“ tvrdila nedávno banková asociácia.

Nenaplnené hrozby?

Čísla za január tohto roku ukazujú, že záujem o hypotéky je výrazne nižší, ako očakávala štvrtá vláda Roberta Fica pri zavádzaní opatrenia. Rezort sa v analýze sociálnych dosahov opieral o prepočty NBS, podľa ktorých sa pomoc bude v roku 2024 teoreticky týkať až 79 600 domácností. Ak by každý mesiac pribúdal rovnaký počet domácností ako v januári, celkovo by v roku 2024 pomoc so splátkami využilo zhruba 43 900 domácností, teda len o čosi viac ako polovica z očakávaných takmer 80-tisíc domácností.

Celkovo by sa mohlo podľa pôvodných odhadov Národnej banky Slovenska na pomoc kvalifikovať zhruba 280-tisíc domácností. To je celkový počet domácností do roku 2027.

Minister práce Erik Tomáš (Hlas) odhadol, že náklady na toto opatrenie budú v tomto roku 64 miliónov eur. Opäť, ak by objem prostriedkov vyplatených vo forme tejto pomoci rástol rovnakým tempom ako nabehol v januári, štát by celkom za rok 2024 vyplatil zhruba 21,3 milióna eur, teda približne tretinu z očakávaného objemu.

Robiť takéto prepočty na základe jedného mesiaca je, samozrejme, veľmi skreslené. Nie všetci žiadatelia, ktorí získajú nárok na pomoc v tomto roku, ho totiž mali v januári. Nárok nastáva až v momente, keď klient prvýkrát platí vyššiu splátku. To sa všetkých oprávnených domácností netýkalo hneď v januári.

Napriek tomu je januárové číslo nízke. Tomáš dokonca začiatkom februára v relácii Na hrane televízie Joj hovoril o tom, že žiadostí je za január desaťtisíc. Aj toto číslo je podľa neho pod očakávaniami. Prvé čísla teda ukazujú, že predovšetkým strana Smer problém s rastom splátok hypoték výrazne nafukovala v rámci predvolebnej kampane.

K nízkemu záujmu o úvery môže prispievať aj to, že relatívny zmätok vyvolalo to, že na pomoc majú nárok len niektoré refinancované úvery. Klient totiž na pomoc od štátu nemá nárok, ak si pri výročí fixácie presúva hypotéku do inej banky. Ak ale úver prenášal do inej banky pred rokom 2023, tak na dotáciu nárok mať môže.

„Všeobecne platí, že úver, ktorý bol zobratý v minulosti a bol refinancovaný v roku 2022, v roku 2023 nastala refixácia, tak bude spadať pod hypotekárnu pomoc. Takisto aj úvery, ktoré boli refixované neskôr, budú spadať pod príspevok,“ vysvetlil riaditeľ odboru ochrany finančných spotrebiteľov ministerstva financií Peter Mikloš.

Sú ale aj takí klienti, ktorí nárok na dotáciu nemajú, pretože účelom ich úveru je splatenie predchádzajúceho úveru. V takom prípade klient nespĺňa podmienky, hoci jeho úver mohol byť prenesený do inej banky aj v roku 2022 a skôr. V takom prípade je dobré skúsiť sa s bankou dohodnúť na spôsobe úpravy účelu úveru tak, aby klient mohol dotáciu získať.

„Podstatné je, aby boli naplnené účely, ktorými je nadobudnutie alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti a musí byť zdokladované spárovanie tých úverových zmlúv,“ dodal Mikloš.

Rok 2023 nie je ešte uzavretý

Koľko štát zatiaľ skutočne stála pomoc s hypotékami, nie je zatiaľ jasné. Súčasťou pomoci je aj kompenzácia zvýšených splátok za rok 2023. Keďže túto pomoc vláda schválila až na konci roka, pomoc za rok 2023 nemôže mať formu pravidelnej mesačnej platby. Štát namiesto toho za rok 2023 vyplatí daňový bonus.

Zatiaľ nevedno, koľko štát na túto formu pomoci minie, počíta so sumou pätnásť miliónov eur. Žiadosti o bonus na rok 2023 môžu naďalej pribúdať. Zamestnanci museli o zúčtovanie pomoci požiadať do 15. februára, no napríklad živnostníci si môžu daňový bonus uplatniť v daňovom priznaní, ktoré je potrebné odovzdať do konca marca. Táto lehota sa ale môže posunúť na neskôr, ak si budú klienti bánk odkladať podanie daňového priznania na neskôr. Preto nie je jasné, o koľko štát na daniach vo forme tohto bonusu „príde“.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #hypotéka