Zo Slovenska miznú utečenci, v papieroch zostávajú

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v SR je znepokojený nad "veľkým počtom miznutí žiadateľov o azyl v SR v roku 2003". Od januára tohto roka totiž požiadalo o azyl v SR vyše 5000 ľudí. Z nich však skoro polovica opustila Slovensko ešte predtým, než bolo rozhodnuté o ich žiadosti o azyl. Migranti zvyčajne smerujú do západných krajín.

26.09.2003 15:48
debata

UNHCR v tejto súvislosti znepokojuje najmä situácia detí, ktoré ako tvrdí „miznú z utečeneckých táborov“. Minulý rok tak utečenecké tábory na Slovensku opustilo viac ako 2000 a tento rok približne 500 detí.

„Tieto deti sú obeťami bezohľadných ilegálnych prevádzačov a ich bezpečnosť by mala byť na základe medzinárodných kritérií chránená krajinou, v ktorej sú zachytené,“ upozorňuje UNHCR. Úrad zdôrazňuje, že utečenecké tábory sú v SR umiestnené pár kilometrov od hraníc s Rakúskom a Českom, čo na žiadateľov o azyl podľa UNHCR v SR pôsobí ako „podnet na ďalší posun na západ“.

Ďalším dôvodom „miznutia“ žiadateľov o azyl z utečeneckých táborov v SR, ktoré je najvyššie v krajinách strednej Európy, je malý počet prípadov, kedy úrady SR udelili azyl.

"V tomto roku bol udelený azyl iba trom z 5189 žiadateľov o azyl , čo predstavuje 0,057 percenta, pripomína UNHCR aktuálne výsledky štatistiky Migračného úradu Ministerstva vnútra SR. Z oficiálnej štatistiky Migračného úradu tiež vyplýva, že úrady momentálne rozhodujú o 3967 žiadostiach o azyl.

„Ak berieme do úvahy, že v utečeneckých táboroch je menej než 400 ľudí, tak počet tých, čo miznú zo Slovenska sa stále zvyšuje,“ tvrdí UNHCR. Podľa stanoviska je tento stav dôsledkom prebyrokratizo­vaného systému, „v ktorom majú záznam osoby, aj keď už opustili krajinu“.

Porovnanie štatistík od januára do augusta 2003 s údajmi od januára do decembra 2002 preukázalo zvýšený počet žiadateľov o azyl z Ruskej federácie (1046 prevažne Čečenov), ktorý sa zdvojnásobil. Počet žiadostí z krajín ako India (855), Čína (689) a Bangladéš (380) sa mierne znížil, zatiaľ čo počet Afgancov (405) a Iračanov (361) sa v porovnaní s minulými rokmi značne znížil, konštatuje UNHCR. V závere stanoviska pripomína, že otázka migrácie je pre Slovensko mimoriadne aktuálna v súvislosti s jej vstupom do Európskej únie v máji 2004.

debata chyba