Kozmonaut Bella ide ako diplomat do Ruska

Kozmonaut Ivan Bella bude od budúceho mesiaca pôsobiť ako vojenský radca na slovenskom veľvyslanectve v Moskve. Prácu úradníka ministerstva obrany tak vymení za kariéru diplomata. Nastúpiť na nový post by mal 20. júna, informoval Bella.

12.05.2004 07:03
debata

Bella chcel vstúpiť do diplomatických služieb už dávnejšie a teraz, ako povedal, sa naskytla príležitosť. Za výhodu považuje, že po návrate z kozmického letu zistil, že sa mu aj v zahraničí otvárajú dvere, ktoré pre smrteľníkov ostávajú zatvorené. Pozitívne je aj to, že má v Rusku osobné kontakty aj skúsenosti so životom v tejto krajine.

V súvislosti s pôsobením kozmonautov v politike uviedol, že tvrdý výcvik im dáva nadhľad, triezve a racionálne uvažovanie a lepšie zvládanie stresu. Nie je to preto podľa neho nič mimoriadne, ak kozmonaut vstúpi do verejného života. Jeho francúzska kolegyňa Claudie André-Haigneré, s ktorou sa spolu pripravovali na let do kozmu, je už napríklad ministerkou francúzskej vlády. Viacerí ruskí kozmonauti sú poslancami parlamentu. Bella osobne zatiaľ o vstupe do politiky neuvažuje, aj keď viaceré ponuky už dostal. Aj samotná práca v diplomacii pre neho bude novou a uvidí, či je pre neho tým pravým.

debata chyba