Ľudovít Kaník je staronový predseda DS

Ľudovít Kaník sa opäť stal predsedom Demokratickej strany, rozhodli o tom delegáti na kongrese v Banskej Bystrici. Jeho jediný súper o post šéfa demokratov, Branislav Hochel, sa stal prvým podpredsedom. Funkcie podpredsedov budú zastávať Alexander Slafkovský, Pavol Frešo a Jozef Mečiar.

18.06.2005 20:00
debata

Kaník sa bude snažiť, aby vedenie seriózne preskúmalo všetky možné alternatívy ďalšieho postupu a žiadnu z nich nesabotovalo alebo dopredu a priori neodsudzovalo. „Aby sme mohli seriózne a po zrelej úvahe predložiť našim členom taký variant, ktorý bude mať ambíciu byť najlepším spôsobom na presadzovanie záujmov DS a jej voličov a zachovanie jej historického odkazu a značky,“ zdôraznil.

Jeho koncepciou nie je jednoznačná orientácia na fúziu s SDKÚ, ráta s férovým spojením iba ako s jedným z možných riešení. Táto otázka však bude na programe mimoriadneho kongresu, ktorý by sa mohol konať pravdepodobne v decembri tohto roka.

Podotkol, že fúziu treba seriózne preskúmať a prerokovať s partnerom. „Vychádzajúc z našich skúseností najužšia a najefektívnejšia spolupráca a aj najväčší záujem o spoluprácu s nami má dlhodobo SDKÚ. Spolupracujeme však aj s inými nám blízkymi politickými stranami, či je to KDH, ANO alebo SMK v rôznych oblastiach a v rôznych regiónoch,“ zdôraznil Kaník. Doplnil, že úlohou predsedu je nájsť spôsob, ako sa bude dať realizovať program DS, ako sa budú môcť presadiť jej členovia vo verejnom živote a ako bude môcť tento subjekt mať podiel na verejnej moci. Prihovára sa za vznik spoločnej komisie SDKÚ a DS, ktorá zanalyzuje spoločné pôsobenie, spoluprácu, výsledky vo voľbách do VÚC a navrhne spôsob spolupráce v budúcnosti.

Hochel v tejto súvislosti uviedol, že pre neho nie je prijateľná koncepcia orientácie na SDKÚ. 

DS má približne 1700 členov a asi 700 jej členov a nominantov je zastúpených v komunálnej sfére.

debata chyba